dimecres, 31 d’agost del 2022

Viladrau

VILADRAU. FONTS, PONTS, MOLINS I ARBRES MONUMENTALS
Divendres 17 juny 2022 (Mª Clara Martínez)


Sortida pel municipi de Viladrau, a la recerca d’algunes de les seves famoses fonts, masos i molins molt antics i alguns arbres monumentals. Deixem els cotxes en un dels aparcaments del poble i iniciem la caminada d’avui l’església de Sant Martí de Viladrau. És documentada des de 908, ja amb funcions de parroquial, i el 1042, amb el nom complet: Sant Martí de Viladrau. Te elements romànics i barrocs. 











Pel carrer de Sant Marçal, passem per les fonts de Montserrat, de Miquel, del Sot de can Rossell, de les Paities i del Noi Gran. Totes aquestes fonts gaudeixen d’un bon raig d’aigua fresca que ens ajuden a refrescar-nos durant aquests dies de forta calor de l’estiu. Anem per còmodes pistes forestals, ombrejades pel típic bosc de les Guilleries: avet, avet roig, picea, castanyer, avellaner, pi roig, vern... passem pel costat d’un parell de dos grans masies: el Martí i la Vila. Aquestes dues masies podrien haver format part dels 82 masos que existien en el municipi pels volts de 1340. Ara es troben incloses a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Al mas la Vila fem una aturada per refrescar-nos a la seva font.
Continuem la ruta, seguint un SL, Sender Local, amb indicacions del Castanyer de les Nou Branques, i no tardem en arribar-hi. Aquest, és un dels arbres més emblemàtics del Montseny. La seva edat, uns 700 anys, el seu port i la seva forma en canelobre, el fan ser un arbre veritablement espectacular. Dues de les branques més grosses van ser esberlades per les fortes ventades de l’any 1987. El Castanyer de les Nou Branques va ser escollit l’any 2012 per identificar el nou escut del poble de Viladrau. I aquest arbre no està sòl, es troba envoltat d’altres castanyers també molt antics, en un espai fantàstic. 











La calor es fa suportable gràcies als grans arbres que ombregen el camí. Anem resseguint i travessant rierols i torrents, fins arribar al Pont Romànic del Noguer, un altre dels molts masos antics de Viladrau. Ens dirigim a la finca Els Molins. Per arribar-hi, passem per grans plantacions de castanyers, i algunes restes constructives que bé podrien ser d’antics molins. 











Arribem a la finca, on hi destaca l’antic mas dels amos amb una font i un espectacular rellotge de sol. El Mas Molins de Viladrau conserva un rellotge de sol centenari. A banda de la seva antiguitat, és peculiar perquè és l’únic rellotge de sol de l’Estat que a més de donar les hores també indica el mes de l’any. Per saber-ho, cal mirar sobre quina línia horitzontal cau l’ombra de l’octàgon, comptant la primera com a gener, i també marca l’estació de l’any: el traçat verd és la primavera; el vermell correspon a l’estiu; el groc, a la tardor, i el negre, a l’hivern. Continuem seguint el camí, ara ja amb indicacions de Viladrau, i en pocs minuts arribem als cotxes. 


La d’avui ha sigut una caminada molt agradable i molt recomanable pels dies de molta calor. Esperem que us hagi agradat i us esperem a la propera.

Powered by Wikiloc

1 comentari:

  1. Encara que fa un temps
    https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=614208

    ResponElimina

Títol:
Escriu: