diumenge, 6 de març del 2011

De Baubs a Muiols

Aquest dissabte hem fet una sortida a prop de casa, a la vall de Baubs o Muiols, situada darrere la muntanya de Sant Roc de Ripoll, entre Campdevànol i Ogassa. Una excursió curta però farcida de coses i indrets interessants. Per arribar al punt d'inici, la casa de Baubs (848 m.) hem d'agafar una pista que surt del polígon industrial Casanova de Baix situat a la carretera N-260 entre Ripoll i Campdevànol. Aquesta carretera també ens porta al Càmping Ripollès i el recent estrenat refugi d'animals del Ripollès. Doncs just abans d'aquest refugi trobem la casa de Baubs, una masia molt antiga. Comencem a caminar per la pista que hem pujat amb el cotxe i amb tres minuts la deixem per agafar un camí que enfila per la dreta. El motiu veure les fonts de Baubs i la del Faig o Casadesús. Estàn gairebé juntes i son molt similars, aprofitades com abeuradors per el bestiar. Tornem a girar a la dreta enfilant cap a la casa de Casadesús que està just a sobre de la de Baubs. Seguim caminant ja direcció a Muiols per la pista. Primer però passem per una altra casa important, la de Clarella. Just abans d'arribar-hi val la pena enfilar-se una mica per la muntanya per visitar el Pi Gros de Clarella, un pi monumental tot i que ja l'hem trobat trencat i segurament mort.
Desprès de passar per la casa seguim la pista que va travessant la riera de Muiols primer per el pont Alt i tot seguit per el pont Xic, dues construccions antigues i interessants. De seguida arribem a Muiols una altra masia, avui de segona residència.
Des d'aquest punt ja es veu el nostre proper objectiu el Tut de Muiols que amb un kilòmetre de fondària s'endinsa sota les muntanyes de Sant Amand. A partir d'aquí hem tornat enrere un tros del camí de pujada i hem girat a l'esquerra per travessar el gorg de l'Olla i seguir per l'altra vessant del torrent de Muiols.
Passem per el Pla de l'Home Mort i el coll de Comallevosa i trenquem a la dreta per tornar a baixar i travessar altre cop la riera i enfilar fins al punt de sortida. En total son uns 12 kilòmetres molt agradables de fer amb un desnivell acumulat de 400 m. Nosaltres però hi hem afegit una mica més d'emoció ja que a part de buscar el Pi Gros en Llagostera portava una foto i les coordenades d'un Petròglif (imatge creada mitjançant la retirada de part de la superfície d'una roca per incisions, talla, escultura i abrasió). Al primer intent no l'hem trobat, els GPS no ens han ajudat. Però de baixada ho hem tornat a intentar i la intuició i la sort ens han dut fins aquesta pedra enmig de la riera, amb un dibuix que semblava una granota. Ens hem donat per satisfets d'assolir tots els objectius de la sortida amb un dia fantàstic i un esmorzar explèndit. I es que ens ho passem pipa !