dijous, 8 de març del 2018

De Sant Joan a Sant Quintí de Mediona

Dissabte 17 febrer 2018 (Mª Clara Martínez)
Avui hem fet una bonica i variada travessa per terres de l'Alt Penedès.
Iniciem la ruta a Sant Joan de Mediona. El nucli Sant Joan de Mediona és la capital del municipi i és el nucli més gran, i on hi ha l’Ajuntament i la majoria de serveis. És un poble ben arranjat i destaca la pavimentació feta amb lloses al barri de l’Església. Aquest és un petit nucli format al voltant de l’església de Sant Joan de Conilles, on trobem la rectoria i tres carrerons d’estructura antiga, que donen al lloc un caire molt maco i acollidor.












Des d'allà mateix iniciem un sender amb marques blanques i grogues (PR). Travessem la riera de Mediona i comencem a pujar en direcció a la Muntanya del Marquès. Ho fem per un sender per mig el bosc, resseguint la llera d'un torrent, que s'ens mostra força costerut, però no massa llarg. A dalt, trobem un pal indicador i en dirigim a la masia de les Clivelleres.
Aquest és un mas força antic, en fase de restauració i que, com a anècdota, els anys 90 va ser utilitzat per un grup de delinqüents que hi amagaven armes i objectes robats. El fet va tenir molt ressò a la comarca, atès que molts d'aquest objectes eren de masies veïnes....
Aprofitem per fer un most al costat de la masia i acabem de pujar fins el cim del Turó de les Clivelleres, de 744 metres d'alçada. Les vistes són esplèndides.












Aquest és el punt més alt de la sortida d'avui. A partir d'aquí, tot és baixada.
Ara anem a trobar la riera de Mediona. Comencem el descens per un bonic sender, pel mig d'un bosc de pins, fins que arribem a un coll amb un encreuament de camins. ALERTA!! Aquí vàrem tenir problemes. La pista que surt cap a la dreta, porta cap a la urbanització de Can Verdaguer. Però nosaltres volíem intentar trobar l'antic camí de l'Obac de Dalt o anar a trobar la riera de Mediona. El camí de l'Obac de Dalt no el vàrem trobar i vàrem seguir cap abaix. Quan ja érem a tocar de la carretera que va de Sant Joan de Mediona a Can Verdaguer, un home molt mal carat i amb molt males paraules ens va començar a increpar dient-nos que allò era casa seva i ens va fer fora fet un energumen. Al girar cua, vàrem veure que de fet no érem els primers en arribar allà. Un sender a la nostra esquerra
ens va fer arribar a la carretera, que era a uns 60 metres. He d'aclarir que en el coll on vàrem agafar el camí, hi havia una cadena i un rètol de finca particular. Però en tots els mapes aquell camí surt com a via de comunicació entre la carretera i la masia de l'Obac de Dalt, o entre el mas de les Clivelleres i l'Obac de Dalt. I no és la primera vegada que un camí públic travessa una finca particular..... La pregunta és, És certament privat, aquest camí? Si algú ho sap, agrairé molt qualsevol aclaració.
Passat aquest ensurt, baixem fins la riera de Mediona on seguim el seu traçat per un preciós engorjat. Aquest lloc te doble importància. Amb els anys la riera es va anar fent pas a través de la serralada Prelitoral i va formar un paisatge pintoresc de cingleres i de gorgs. A part, arran de la riera es consolidar el camí ral que, amb poc desnivell, permetia els animals i els carros accedir de les planes de l'interior al mar. Altes parets de pedra, plenes de forats, coves i baumes, ens fan sentir insignificants.
Ja a punt d'acabar-se l'engorjat, a mà dreta trobem el camí d'accés al castell de Mediona. Aquest no va ser un castell defensiu com la majoria, va ser construït per vigilar aquest congost de la riera de Mediona, punt de comunicacions molt estratègic. L'origen d'aquest castell és molt antic. És molt possible que fos construït pels sarraïns i després conquistat pels cristians. De la part més antiga, segle XIII, tan sols en queden unes poques restes.












Una gran torre quadrada, de parets molt gruixudes i que es pot accedir a la part superior per una escala de cargol, data del segleXV. L'església de Santa Maria, a pocs metres del castell, també ha sigut restaurada en diverses ocasions. Fins i tot els templers van deixar-hi la seva empremta. Tot plegat un conjunt arquitectònic que no podem deixar de visitar. S'hi fan visites guiades, sempre.











Acabada la visita al castell, tornem a la riera i la continuem resseguint, fins arribar a Sant Quintí de Mediona. A l'entrada del poble, el primer que trobem és Les Deus Aventura, un parc d'oci i natura, amb tirolines, ponts penjats i activitats d'aventura per a tota la família. També hi ha les grutes on l'aqüífer Carme-Capellades ha anat formant tot un seguit d'estalactites i estalagmites i unes coves i cavitats de gran bellesa. L'any 1954 es van construir 23 brocs que aboquen l'aigua d'aquest aqüífer a la riera de Mediona.



Un cop visitat el lloc, i ja en el poble de Sant Quintí de Mediona, donem per finalitzada la sortida d'avui. Una ruta sense complicacions, variada i molt bonica. Esperem que us hagi agradat i us esperem a la propera.