diumenge, 15 de febrer del 2009

L'Enclavament de Boatella

Aquest dissabte hem fet una excursió ben curiosa ja que ens hem endinsat a l'Enclavament de les Rovires de baix o de Boatella, al terme municipal de les Llosses. Aquest és un petit territori de 3,31 kilòmetres quadrats, situats enmig del municipi de Borredà.
La protagonista avui ha set la màquina de fotografiar, ja que durant molta estona no hem parat de trobar sorpreses. Hem començat amb la casa de boatella on en un petit turonet hi ha Sant Martí de Boatella, una església romànica molt modificada, que conserva poca cosa de l'edifici original i a més està molt deixada.
La Riera de Merlés ha posat l'espectacle i la música amb força aigua que baixa deixant autèntiques postals. Precissament aquesta riera està protegida essent una Reserva Natural Parcial i formant part d'un dels indrets del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) de Catalunya. També hem conegut el gorg de Matagossos i les goles de la Masada.
Altres cases de pagés son la Riera o Les Rovires, o el camp de Boatella o Montjuïc, aquestes dues enrunades.

Per fer aquesta sortida ens hem de dirigir cap al cobert de Puigcercòs, on agafem una carretera que amb 4 kilòmetres ens deixa gairebé a la casa de Boatella. Just abans d'arribar-hi travessem un pont romànic que gairebé no es veu. Val la pena baixar a fer la foto. En total hem fet 14 kilòmetres i mig amb unes 4 hores més dues hores de parades.

Una de les anècdotes l'ha protagonitzat el nostre guia, en Toni, ja que ha tapat l'escut de Borredà que hi ha en algunes senyals de masies. El paper portava l'escut de Les Llosses, fent així una reivindicació del que encara és del Ripollès. Això ho podreu veure per TVR. Una excursió que us recomanem i sobretot, si la podeu fer a l'estiu, ja que les basses conviden a banyar-se.