dilluns, 22 de juny del 2009

Del Pla de les Barraques al Pas dels Lladres

Escriu ANTONI LLAGOSTERA: El passat dissabte, dia 20 de juny de 2009, l’equip de Caminant pel Ripollès va fer una excursió bastant senzilla, però amb petits al·licients i llocs d’interès. Varem anar del collet del Pla de les Barraques, sobre Planoles, fins el Pas del Lladres, a la línia fronterera, cap a la vall de Vallcebollera, i tornarem per la vall de l’Estremera, completant així els recorreguts fets en altres programes de Caminant pel Ripollès per la zona de Queralbs.
En el nostre camí assolirem el cim del Puig de Dòrria, de 2.547 m alt, i també la imponent Tossa del Pas dels Lladres (2.665 m alt). Si bé la part sud, a partir de Sant Amand era totalment plena de núvols, a la part nord era clar, amb sol i un ventet que amorosia el caminar. És una excursió senzilla, que malgrat suposa una ascensió de 770 metres d’altitud, es fa d’una manera molt civilitzada, pujant lentament i sense gaires fatics, on sols cal fer la pitrada de pujar a la Tossa del Pas del Lladres, de 120 metres d’ascensió. Però com que a Caminant pel Ripollès no sabem fer coses fàcils, varem triscar durant una hora per les fondalades, tarteres i pedregam, que hi ha sota el pic del Puigmal, a la vall de les Clotxes del Puigmal, cercant la cova de la Fontseca, una cavitat, la més alta del vall de l’Estremera. La veritat era que les dades que teníem no presagiaven res de bo i així fou, malgrat l’esforç de tot el grup, no varem trobar la cova. Però no serà, molt segurament, la primera vegada que ho intentem. Cal afegir que varen veure molts isard, però molts!
Tot baixant varem veure algunes de les cabanes més ben conservades de la comarca, que ens parlaren de la tradició ramadera de la zona.
En el grup, com últimament, sembla que hi ha baixes significatives. Serà que algú ja dona per perduda la partida?