dilluns, 11 d’abril del 2016

Castellfollit del Boix

Aquest passat dissabte 2 d’abril vàrem fer una sortida a la comarca del Bages amb sortida i arribada a Castellfollit del Boix. Un petit poble situat a uns 700 metres d’altitut i amb poc més de 400 habitants. La ruta que hem fet ens ha permés fer el cim del Cogulló de Cal Torre de 881 metres i on hi ha unes magnífiques vistes de tot l’entorn: Montserrat, el Cadí, el Pedraforca …












Durant el recorregut hem pogut anar veien diverses cabanes de pedra molt ben condicionades que ens han permet conèixer la història d’aquestes contrades i també força patrimoni en forma d’esglésies i ermites, tot i que algunes simplement en queden les restes.
És el cas de l’ermita de Sant Miquel de Grevalosa, que està en estat ruinós. Tot i així és interessant per la seva antiguitat ja que es tracta d’una obra prerrománica del S. IX formada per una sola nau cuadrada, coberta inicialment amb bigues i capçalera amb un absis molt allargassat.













Molt a prop hi trobem l’església de Santa Cecília que de l’edifici romànic en queda ben poca cosa, però almenys es pot contemplar ja que havia estat reformada i es troba en bon estat. La façana te una porta d’estructura rectangular allindada i culmina amb un senzill campanar d’espedanya. L’església és d’una sola nau, de planta rectangular amb transsepte, coberta amb volta de totxo i uns arcs de reforç d’aquesta.
De tornada al poble, ens hem acostat al Santuari de Sant Pere de Castellfollit, on l’església és una edificació de mitjans del segle XI. Hi destaca la portalada o els absis. Molt a prop també hi ha les restes de l’antic castell documentat el 1063. I per acabar en aquest mateix punt, hi ha un nou mirador amb vistes, que també han estat les protagonistes de la sortida.











I ens ha cridat la atenció el parc eòlic que hi ha a la Serra de Rubió que ens ha acompanyat en el nostre paisatge. Consta d’una cinquantena d’aerogeneradors que mesuren uns 80 metres d’alçada amb un pes de 195 tones i unes pales de fibra de vidre i poliéster de 37 metres.


Fotos: Julio Santiago