diumenge, 11 de desembre del 2011

De l'Avenc a Sant Romà de Sau

Nova etapa del GR II al programa Caminant per Catalunya, la novena, que hem fet aquest dijous 8 de desembre aprofitant que era festiu. En aquest cas hem continuat per l'Avenc (a prop de la casa de Rajols on havíem acabat la darrera etapa) fins a Sant Romà de Sau. Una sortida molt tranquila de poc més de 11 kilòmetres amb un recorregut de baixada el que ens ha fet gaudir encara més de l'espectacular paisatge. Hem començat a caminar al Pla de l'Avenc, més concretament al Pla Boixer amb un dia radiant però amb la boira com a protagonista a la part inferior de les valls. Amb 30 minuts arribem a la casa de l'Avenc, una casa amb molta història que actualment acull una infinitat d'activitats on destaca el turisme rural. L'edifici actual és de finals del S XV i en la seva restauració s'ha intentat mantenir la seva originalitat respectant els materials i alhora aplicant les energies renovables, i on sembla que eviten el consum de carn i s'etiqueten com a turisme sostenible.
Seguim baixant lentament fins al poble de Tavertet on segons la seva web és un municipi agradable i acollidor, digne de ser contemplat i admirat per la bellesa del mateix poble i per l’atractiu dels seus paratges. Es diu que s’hi respira l’aire més pur de Catalunya. Destaca l'església de Sant Cristòfol i les seves cases antigues configuren un poblet de pessebre. I el més espectacular, estem a sobre la cinglera i les vistes a tota la vall del Ter son envejables. Avui però la boira ens impedia veure les fondalades de les valls però alhora ens mostrava aquesta espectacularitat de paisatge màgic. Hem aprofitat per esmorzar gaudint de la boira però amb un sol que ens escalfava. A partir d'aquest punt hem de començar a baixar per un caminet que va passant per la cinglera mostrant imatges realment boniques. Amb una hora de baixada hem arribat a la Riba i amb 30 minuts més a la presa del Pantà de Sau ara ja sense boira, per poder admirar les seves aigües que fan el seu goig.
I ens queda arribar a Sant Romà de Sau, al nou poble que es va construïr per poder inundar l'antic que ara descansa sota les aïgues del pantà. Per fer-ho cal pujar uns 475 esgraons. Del poble res a destacar.
Avui erem una bona colla, 10 caminadors que hem gaudit d'aquest dia festiu. Ens ha sorprès la casa de l'Avenc per la quantitat de diners que sembla que s'hi inverteixen per fer-hi un turisme sostenible. Sembla increïble però hi ha un pàrking subterrani amb una gran capacitat per aparcar-hi, fins i tot un autocar. Com ha repetit diverses vegades algún membre de l'expedició "Això és molt estrany !!" també fent referència a altres aspectes de la sortida I com que ens hem relaxat molt, avui el tema de discusió era la Proa i la Popa que ens ha fet riure una estona perque no ens posavem d'acord. En fi un GR II que mica en mica anem arribant al seu final, al municipi d'Aiguafreda.