dimarts, 20 de juny del 2017

Via Ferrada Ribes de Freser

Dijous 18 maig 2017
Ribes de Freser té una gran tradició excursionista i des de la mateixa població ja pots començar a pujar cim emblemàtics com el Taga o Sant Antoni de Ribes. Ara s’ha afegit a aquesta oferta, fer la pujada per una via ferrada fins la Roca de la Creu, un granòfit, i el castell de Segura.












El passat mes d’abril de 2017 es va inaugurar i ja podem dir que ha tingut molt bona aceptació i que serà un éxit. Te La singularitat d’estar molt prop del centre de la vila, pel que s’ha dissenyat enfocat al públic familiar, sense una dificultat tècnica massa gran, però que suposi una experiència innovadora en un entorn inigualable. Es tracta, essent estrictes, de dos itineraris, la via ferrada de la Roca de la Creu i el camí equipat del castell de Segura.
Té la gran peculiaritat que es col·locada en el granòfir de Ribes de Freser, un patrimoni geològic molt interessant. La via ferrada i el camí equipat de Ribes de Freser té una dificultat màxima de K3 (escala de k1 a k6) que implica una condició física normal.












La via està distribuïda en múltiples petits trams que van sortejant les sinuositats de la carena de la Creu per la qual avança, de manera que es van succeint tant trams verticals d'ascens com de descens i flanquejos, que solen estar menys equipats. És important destacar que cal anar ben equipats, amb el material correcte i respectar totes les mesures de seguretat. Només així podem assegurar passar una jornada fantàstica. Hi ha dos punt d’escapament, per evitar el pont tibetà i al final de la via ferrada de la Roca de la Creu.
El camí equipat de castell del Segura és un tram K1 (escala de K1 a K6) que, si bé ha estat batejat pels promotors com a camí equipat, de fet es tracta de la continuació de la via ferrada de Roca de la Creu, ja que conté molts dels elements de progressió típics d'una via ferrada, incloent un pont tibetà d'uns 15 metres i petits trams verticals equipats amb grapes de diversos tipus i d'alguna presa d'escalada.












Si nosaltres volguéssim retornar al punt de partida un cop feta la via ferrada de la Roca de la Creu, podem trobar a l’esquerra un camí senyalitzat. També podem continuar recte por la cresta per a enllaçar a uns 15 metres amb el camí equipat del castell de Segura. Al final del camí equipat cal seguir les marques (punts blaus) uns 200 metres fins un prat, des del qual podem baixar per un sender que va per l’esquerra, fins el carrer Cerdanya, que ens retorna al
carrer Major.
Nosaltres però hem continuat cap al coll de Segura on hem complementat la excursió amb un recorregut per les Mines de Ribes, que ja haviem fet en alguna ocasió.
Es tracta de visitar les antigues mines de Can Paloca, la Fernanda i la Girona per fer-nos una idea de la importància que havien tingut, algunes d'elles associades a la Farga Catalana ja que el ferro era la materia prima. I altres que es trobava arsènic i antimoni, minerals interessant per la indústria moderna del segle XIX i inicis del segle XX.



Una sortida que podeu combinar com nosaltres o fer-ho per separat. Però sobretot us recomanem la Via Ferrada.