divendres, 9 de maig del 2014

Palau-saverdera - Aiguamolls Empordà

El passat dissabte 3 de maig vàrem fer una nova sortida per l'Alt Empordà, seguint un altre tram de GR-92. La sortida al bonic poble de Palau-saverdera d'uns 1.400 habitants. Destaca l'església de Sant Joan, un dels elements històrics del municipi. És una mostra del romànic, amb tres naus i tres absis semicirculars amb capelles laterals, amb una nau central de canó. En una de les restauracions recents, s'hi han descobert vestigis de pintures murals.
El camí és molt planer i passa entre oliveres i ceps, vigilats per la serra de Rodes que anem deixant enrere. De seguida començem a trobar aigua que passa per un dels canals de la Muga, i arribem a l'Aguait de Vilaüt, ja dins el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. És un dels principals punts d'observació d'ocells ja que presenta una diversitat notable d'ambients.
Seguim cap a Castelló d'Empúries per l'antic camí que enllaçava aquesta població amb Roses, amb la companyia dels ramals del riu Muga, i també amb la Tramuntana, que va bufar tot el dia de valent.
A Castelló d'Empúries vàrem visitar primer un rentador públic que va ser construït al segle XIX. Un safareig de planta gairebé triangular amb galeria oberta i arcs exteriors de maó. I ja dins del municipi gaudim de la església gòtica de Santa Maria. És una basílica de les més notables del gòtic català.
Destaca la seva portalada feta de marbre blanc i formada per sis arquivoltes en degradació decorades amb relleus vegetals. El campanar és anterior a la construcció del temple gòtic i respon a esquemes compositius romànics.
Deixant la població enrere, hem tornat als Aiguamolls, a la zona del Cortalet. Aquest parc constitueix una de les zones naturals més conegudes i emblemàtiques de Catalunya des de 1983, any de la seva creació. Hi podem trobar diversitat de paisatges, fauna i flora fascinant.
Això si, una sortida un pel llarga, 22 kilòmetres. Si vols gaudir amb calma de tot el que hem visitat, millor fer-ho en dos trams. I a més amb la tramuntana s''ha fet molt llarg.