dilluns, 12 de febrer del 2024

Torre de Capdella

Sortida al poble de la Torre de Capdella  i els seus entorns el passat dimarts 15 d'agost de 2023 amb la Mª Clara Martínez


Ens trobem en plena Vall Fosca, a la comarca del Pallars Jussà. Aquest municipi està format per 19 pobles, tots ells amb molt d'encant i situats en plena muntanya. El punt de sortida doncs el trobem a la Torre de Capdella, el centre administratiu de la Vall Fosca i situat a 1420 metres d'altitud. El riu Flamisell fa d'eix de la vall. Començem al centre del poble on hi presideix l'església de Sant Martí de la Torre, de planta quadrada i amb un petit absis amb arquacions d'estil llombard. Iniciem la ruta agafant el camí de les mines, que de seguida comença a pujar amunt.  Ens anem introduïnt dins del bosc i de seguida tenim bones vistes i anem deixant el punt de sortida al fons de la vall. 











Al cap d'una estona arribem a una zona més plana que ens ajuda a recuperar l'alè. Passem per una zona de roures espectaculars i de tant en quant alguna noguera amb els fruits ben verds. Les vistes ens permeten veure alguns dels nuclis que conformen aquesta vall, tots ells amb el seu campanar i les cases al seu voltant. Un petit pont ens ajuda a travessar el Barranc de les Espones, un dels afluents del Flamisell. Hi ha força aigua i fins i tot veiem que algú s'atreveix a banyar-s'hi. Començem a trobar algun camp i alguna granja, mentre ens acostem al nucli de Mont-ros, un poble amb molt d'encant. Sobresurt el campanar romànic de l'església de la Mare de Déu del Boix, al voltant de la qual els carrerons es tornen ombrívols i estrets. Mont-ros havia estat un poble clos que conserva diversos portals del recinte emmurallat com el portal de llevant o el de ponent, així com un antic camí de ronda interior, actualment un dels seus carrers. Hi ha documents que verifiquen la presència d'un castell documentat l'any 1064. 











Després de gaudir d'aquest llogaret seguim el camí direcció a un altre poblet, Pobellà. Aquest tram el fem per la mateixa carretera que uneix els pobles que estàn molt a prop. Arribem a l'església de Sant Miquel de Pobellà. Situat a 1.233 metres també podriem dir que havia estat un poble clos amb les mateixes cases formant el tancat i un sol carrer de forma circular en el seu interior, a partir del qual se n'ordenen dos de més petits. Després de fer el curiós per tots els racons del poble seguim de nou per la mateixa carretera direcció a Paüls de Flamisell que també conserva característiques de poble clos, amb restes d'una torre de la muralla que el tancava. 











En destaca l'església dedicada a Sant Iscle i Santa Victòria. A prop del poble també hi ha l'ermita romànica de Santa Llúcia. Anem ara de baixada cap al fons de la vall per anar a buscar el riu Flamisell. Hem de travessar el riu per accedir a l'altre cantó de la vall on de seguida ens trobem la Borda del Teixidor. És una borda gran, amb un edifici principal amb dos cossos formant una "u" oberta cap a ponent, arran de carretera, i un edifici més al nord una mica més enlairat que es coneix com la Borda de Raons. 











I molt a prop també hi ha l'església de Sant Martí de Ballmoll o Torre de Capdella. Una església poc típica per les seves dimensions poc proporcionades. I ja ens queda molt poc per tornar al punt de sortida. Una ruta molt encantadora i fotogènica que només és una petita mostra de tot el que ofereix la Vall Fosca.

Powered by Wikiloc