dimarts, 9 de juny del 2020

Serra del Montsià

Dijous 12 març 2020 (Antoni Llagostera)
Espectacular i exigent ruta per la carena de la serra del Montsià i per la vessant costanera d’aquesta serralada, poc coneguda que s’aixeca al sud-est del Delta de l’Ebre. Una passejada que no deixa indiferent a quasi ningú, alhora que podreu gaudir de la seva bellesa històrica, natural i paisatgística. Hi podem trobar marges, barraques i aixoplucs de pedra seca, vestigi permanent del treball constant de vells arquitectes anònims; La serra del Montsià és dins dels límits administratius dels municipis d’Alcanar, Ulldecona, Freginals, Amposta i Sant Carles de la Ràpita. El punt de sortida el trobem en terme de Sant Carles de la Ràpita on una pista asfaltada ens porta fins al lloc anomenat Cocó de Jordi, on hi ha un aparcament per deixar el cotxe. Agafem un sender senyalitzat com a PR C-83 en direcció a la Font del Burgar. Des de la Font girarem a mà esquerra (en sentit contrari al GR-92 que va un petit tros coincidint amb el PR) seguint el PR C-83 que seguirem fins arribar al cim de La Foradada (679 m alt). Pujarem pel de l'esquerra i de baixada retornarem a aquest punt pel corriol que ara deixem a la dreta.  El corriol puja entre una extensa garriga amb vistes a la dreta cap a la Moleta de Mata-Redona per un paisatge que ens recordarà molt el Garraf. Començarem a pujar per la carena de la Serra del Montsià, seguint sempre el corriol principal, per una cresta amb roques, on haurem de fer alguna grimpada pujant i un camí una mica penjat, arribarem a la preciosa Foradada del Montsià. 

 









És un cim que té la particularitat que forma un gran pont natural amb una obertura per on podem passejar o seure-hi mentre observem la Punta de la Banya a través de la roca. Ha esdevingut un emblema de la serra donat el seu fàcil accés i per aquestes privilegiades vistes que es tenen des del seu cim sobre la resta de la serra i del Delta de l´Ebre.
A partir d’aquí, passarem sota el forat de La Foradada i agafarem un corriol a mà dreta que és el PR C-83 tot i que hi desapareix la senyalització. Si el dia és clar les vistes son fantàstiques ja que es veu perfectament tota la silueta del Delta de l'Ebre. Continuarem seguint per la cresta en el tram més bonic de la ruta, primer pujant i després planejant. En alguns punts haurem de posar les mans de pujada, però son passos fàcils. Des d'aquest indret, carregat de bellesa paisatgística, continuem cap al cim de la Torreta del Montsià per tota la carena, pujant i baixant turons i colls. Coronem el turó de la Trencada (730 m alt). Seguim recte per la cresta hi coronarem els cims de la Tenda (732 m alt), primer, el Palleret del Teix (739 m alt) desprès i més endavant la Torreta de Montsià (763 m alt). 

 









Tota la carena ens permetrà veure vistes magnífiques de la Serra de Lo Port i, de tant en tant, del Delta. La Torreta de Montsià és el cim més alt de la serra de Montsià, on continuem gaudint de les bones vistes. També és un dels 100 cims de la FEEC. Ara comencem a baixar per la font del Teix, lo Portell i la masia de Mata Rodona enllaçant de nou amb el GR-92 que ens portarà cap al punt de sortida. 


Una fantàstica sortida i amb molt bones vistes, segomna excursió del Tour Terres de l'Ebre del Caminant per Catalunya just abans del confinament.