dimecres, 6 de juny del 2018

Cornellà del Terri

Cornellà del Terri – Pujals dels Cavallers i dels Pagesos – Sant Mer – Sords
(Dissabte 5 maig 2018 - Mª Clara Martínez)
Avui ens hem decantat per fer una ruta per la comarca del Pla de l'Estany. Quan anomenem el Pla de l'Estany, a tots ens ve a la nostra ment l'Estany de Banyoles, però aquesta comarca és molt més, que l'Estany de Banyoles. El recorregut d'avui l'hem fet pel terme municipal de Cornellà del Terri. Aquest
municipi, a part del poble de Cornellà del Terri, que n'és la capital, està format per 9 nuclis de població més, veïnats i masies disperses.
Hem començat visitant l'església parroquial de Sant Pere i la Plaça del Maig. És en aquesta plaça on es celebren algunes de les seves festes tradicionals més populars i conegudes del municipi: la Festa de l'Arbre i el Ball del Cornut.
Deixem enrere el poble, i després de creuar el riu Terri per un pont, girem a l'esquerra en direcció a Borgonyà.











Anem vorejant el riu, per un camí en el que anem trobant diversos aparells per fer gimnàstica. És un Circuit Saludable.
Passem a tocar del Mas La Bastida, una antiga casa fortificada, actualment rehabilitada com a hotel: Hotel Mil Estrelles.
I en pocs minuts arribem al nucli de Borgonyà. A part del poble de Cornellà del Terri, aquest és el nucli més gran del municipi, amb a prop de 500 habitants. En destaca l'església de Sant Joan Baptista i tot un conjunt de cases i masies disseminades molt antigues i amb molta historia. L'origen del poble sembla ser a partir d'una explotació agrària d'època romana, al menys així ho testifiquen les diverses restes d'aquesta època que s'hi han trobat: fragments de terrissa, d'àmfora, de teules...
Vist aquest nucli, enfilem cap a Pujals dels Cavallers. El paisatge és esplèndid. Immensos camps de blat i de soja, esquitxats de roselles vermelles i tota mena de flors, fan les delícies dels nostres sentits. Una primavera molt plujosa ha propiciat que camps i boscos s'hagin vestit amb els seus millors colors. A Pujals dels Cavallers en destaca l'església de Santa Eulàlia, romànica, del segle XI, i amb la porta d'accés de fusta de xiprer, molt gastada, i que està reforçada amb una ferramenta de forja molt antiga, en forma d'espirals típicament romanes. Davant l'església, la Torre de Pujals dels Cavallers, on hi hauria viscut la família noble dels Pujals. Un bon lloc per aturar-nos a esmorzar i recuperar forces.














No massa lluny, trobem el Pujal dels Pagesos, que inicialment, només era un veïnat on vivien els pagesos que depenien dels senyors de Pujals dels Cavallers. A partir del segle XI s'hi va construir l'església parroquial de Santa Maria.
Seguim caminant, entre camps de blat ben verd i soja que, en alguns llocs, ja ha perdut la flor, i ens desviem una mica per anar a visitar l'Ermita de Sant Mer, en terme municipal de Vilademuls. El diumenge següent del 27 de gener, s'hi celebra un aplec que congrega una gentada al voltant de l'ermita.












Reculem un tram de camí, fins a retrobar un encreuament on hi ha una pista que es dirigeix a Santa Llogaia, un altre petit nucli de cases i masies.
El darrer veïnat que visitarem és el de Sords, amb l'església parroquial de Sant Esteve, que amb el comunidor, la rectoria i alguna casa, forma un conjunt esglaonat sobre el riu. I a dues passes de l'església, un bonic pont medieval de tres arcs sobre el riu Terri.
Ja som molt a prop de Cornellà del Terri, punt on al matí hem començat aquesta sortida. Arribem al pont sobre el Terri, aquesta vegada per la seva dreta, i tornem a creuar el poble, donant per finalitzada la sortida d'avui.



Han sigut 16 km de recorregut, per camins molt planers. Molt recomanat per fer amb mainada o amb persones poc acostumades a caminar. Es pot escurçar o allargar a voluntat, els encreuaments estan ben senyalitzats. I també es pot fer amb bicicleta. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera.