dimarts, 14 de juliol del 2020

Ripoll - Sant Joan de les Abadesses

Divendres 5 juny 2020 (Antoni Llagostera)
Si parlem de fer una excursió entre Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, de seguida ens ve al cap la Ruta del Ferro que segueix l'antic traçat de la via de tren. Nosaltres però hem fet la sortida precisament evitant-la.






Sortint del pont d'Olot hem agafat el GR-1 que segueix l'antic camí Ral. De fet en l'antic pont ja es parlava del portal de la Fontviva que apareix en un document de 1626. Ja era el lloc de sortida cap al nostre destí, Sant Joan de les Abadesses. Seguim doncs per la Font Vila paral·lels al riu Ter i a tocar de l'antiga fàbrica de Can Serra Balet. Aquesta fàbrica tèxtil fou construïda cap a l'any 1899 a uns terrenys que ja el 1926 va ocupar Serra Balet que va arribar a tenir 180 treballadors. I seguim amb el passat industrial ja que també trobem el Molí de Can Guetes, el Molinou, també dit molí dels canoners, ja que anteriorment havia estat un tornall de barrinar canons i posteriorment donava servei a la fàbrica tèxtil. Antigament també aportava aigua al molí draper de la Fontviva.
Seguint el canal passem per altres antigues fàbriques i els rentadors de Can Pólit i anem a buscar el camí ja a la carretera de Sant Joan seguint per darrere el conjunt de cases unifamiliars que hi ha. Passem a tocar de Tallers Casals, una de les fàbriques més importants en la història de Ripoll. Fou fundada el 1881 per Francesc Casals i Fransoy, quan obre un petit taller al centre de Ripoll, subsidiari de les empreses tèxtils. De la mecanització de peces de fundició i la construcció de maquinària, el petit taller va passar a ser una important empresa dedicada a la fabricació de eines electromecàniques posteriorment també ventiladors industrials. Desprès de diverses etapes es va acabar tancant la planta ripollesa. Just per darrere de la colònia de Tallers Casals passem per el Malpàs on ens trobem el canal de Can Badia que seguirem un bon tram. Veiem el nou polígon de Ripoll de Mas d'en Bosc.











Mica en mica anem deixant la zona industrial i anem seguint el canal, amb zones amb horts que aprofiten l'aigua. Desprès de passar per la casa que dòna nom al polígon, Mas d'En Bosc ens acostem a la Barricona, que també dóna nom a un nou espai industrial. El Canal de Can Badia també és conegut com de Ribamala o d'Estamariu. La seva llargada és de 4.500 metres, 4 m d'amplada i una altura de 1,10 metres. És travessat per diversos passos i passarel·les, en forma d'arc de punt rodó, que porten a cases de pagès i a conreus.
Ens acostem a la Barricona, una magnífica casa de gran magnitut, actualment convertida en un restaurant. Seguim i deixem el canal que travessa la carretera de Ripoll a Sant Joan fins a trobar el riu ter i la resclosa que l'alimenta.











Entrem en terrenys de Rama. Hi destaca el Casal de Rama que no es veu des del camí. És un conjunt que inclou el casal, jardins. casa dels masovers, llac i la capella de la Mare de Déu de la Concepció. El que si que podem veure ja que hi passem a tocar, és l'Hostal de Rama que actualment també és un restaurant.
A partir d'aquest punt entrem a la zona de Ribamala on també hi ha la casa homònima. Trobem la pista que puja fins a Coll de Jou i deixem el GR-1 en aquest punt ja que l'antic camí Ral no queda tant definit. Hem de travessar un tram de la carretera al seu pas per Ribamala fins a la zona de l'Agrupació Esportiva del Ripollès i agafem un petit tram de la Ruta del Ferro en sentit Ripoll passant per sobre el pont de Ferro. De seguida però trenquem a l'esquerra per agafar el GR-151 que ve de Ripoll per la Ruta del Ferro. Ens acostem cap a la casa de Rodonella. El Camí Oliba és un sender de gran recorregut (GR-151) que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. Transcorre entre Montserrat i els Pirineus, amb uns 200 quilòmetres, i passa per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella, com Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Creua el paisatge d’interior i de mitja muntanya de les comarques del Bages, Osona i el Ripollès en un itinerari poc exigent i envoltat de serveis turístics i comercials de gran valor afegit.
Seguim ara el camí direcció a Cal Gat passant per els plans del Guillot i Can Violí. En aquest tram tenim fantàstiques vistes a Serra Cavallera i el Taga així com a importants masies. Arribem a Cal Gat. Estem davant una antiga fàbrica tèxtil, que va patir diferents incendis i aiguats i que avui hostatja una moderna fàbrica de productes sintètics de tripes per embotits, la Fibran. Passarem pel costat de la masia de Cal Gat i la colònia Jordana. Passem a l’esquerra de Mas Molí, una antiga casa pairal carregada d’història, amb dues fonts ben a prop, la font de l’Aspre i la font de Mas Molí. I arribem a una fantàstica masia de Sant Joan, la Roca on actualment encara tenen vaques de llet.











Ens desviem un moment per anar fins a veure el roure escarpat, que com diu el nom, ja no en queda gaire res, però era de grans dimensions. El que si que aprofitem és per gaudir de les bones vistes i al fons ja veiem Sant Joan de les Abadesses. Entrem en un tram de bosc i ens acostem al riu Ter. Un tram fresc i agradable de fer i de seguida arribem al final de la ruta entrant per la zona de la Plana i travessant el pont d'Arçamala on tanquem l'excursió.




Cal preveure tenir un cotxe per tornar a Ripoll si no volem fer-ho de nou a peu.
Una ruta diferent i fàcil sense passar per la Via Verda. Hem  trobat però algún tram amb molta vegetació suposem que degut a les pluges que hem tingut aquests dies.

Powered by Wikiloc