dissabte, 13 de febrer del 2016

Cardona

Nova excursió tot Caminant per Catalunya, aquest passat dissbte 6 de febrer, amb en Josep Mª Baró que ens ha portat fins a Cardona, dins la comarca del Bages.  Aquesta vila d'uns 5.000 habitants te molts atractius dignes de visitar. Nosaltres hem deixat els principals punts interessants per el final de la caminada.  Aixó hem començat sortint de la població cap a la Mare de la Font. Molt a prop d'aquest punt trobem la capella de la Pietat i la Torre de Meer. És un fortí cilíndric edificat el 1838.










Continuant ruta hem anat a buscar el GR 3 que l'hem seguit una bona estona tot visitant l'ermita de Santa Cecília, esmentada el 1.003 i restaurada el 1.903. Està una mica apartada del GR. També hem passat un bon tram de camps on hi havia moltes feixes i cabanes, totes elles fetes en construccions de pedra seca, molt interessants de veure.











Al punt més llunyà de l'excursió hi hem vist la Necròpolis medieval de la Vinya del Guitarra o també coneguda com de can Garrifes.  Hi ha un conjunt de  tombes de caixa de lloses, probablement del segle XI. I ja de tornada cap al punt de sortida hem passat per un camí gairebé paral·lel al GR 3 seguint una mica la vall fins que al darrer tram l'hem tornat a recuperar en un tros que no haviem passat, per arribar a la ciutat. I el primer que trobem es la Muntanya de Sal que antigament havia estat una explotació minera per extreure minerals salins. Actualment la producció està aturada i està convertit en un parc cultural dins les antigues instal·lacions de la Mina Nieves, una de les explotacions de sals potàssiques més importants d'Europa fins a l'any 1990. També es pot recòrrer 500 metres de galeries per l'interior de la muntanya on es pot gaudir de les vetes de sals així com estalactites i estalagmites.











I ja som a tocar de nou a la ciutat, ara si hem visitat el castell de Cardona d'estil romànic i gòtic, situat dalt d'un turó. Està considerat com una de les fortaleses més importants de Catalunya. Va tenir un paper cabdal en la Guerra de Successió. Avui el castell constitueix un excel·lent compendi de fortificació militar que mostra l'evolució de les arts militars des de l'edat mitjana fins a l'època contemporània. Dins del conjunt destaca la torre de la Minyona del segle XI. Fa 15 metres d'alçada i més de 10 metres de diàmetre. Originariament era més alta amb gairebé 20 metres i servia com a torre de vigilància. Encara s'hi pot pujar i gaudir de magnífiques vistes.
I un altre punt d'interés és l'església romànica de Sant Vicenç construïda entre el 1029 i el 1040. Es de planta basilical de tres naus rematades per un transsepte, amb tres absis semicirculars. La nau central és presidida per un ampli presbiteri amb una cripta a sota. és coberta amb una volta de canó de mig punt. Actualment es troba en molt bon estat de conservació.
A l'exterior es conserven les restes d'un claustre gòtic i un pati, on hi ha les dependències que formaven part de l'abadia i del palau dels comtes. Avui són ocupades pel Parador de Turisme Ducs de Cardona.


I amb la visita aquest patrimoni monumental hem acabat la sortida per aquest entorn fent uns 18 kilòmetres de recorregut.
Fotos: Julio Santiago