Olla de Portbou - Dissabte, 2 gener 2021 - Mª Clara Martínez
Avui hem decidit fer una caminada per l’Alt Empordà i em anat fins a Portbou, amb la idea de fer un recorregut resseguit tot el límit del seu terme municipal. Aquest hauria sigut un recorregut fantàstic si no haguéssim tingut de companya una forta tramuntana que ens va fer desistir d’enfilar-nos a alguns turons i resseguir totes les crestes i carenes. Sortim de la Platja gran i seguim les indicacions cap el Monument a Walter Benjamin. Aquest era un filòsof alemany, de família jueva, que va néixer a Berlín el 1892 i, suposadament, es va suïcidar amb una sobredosis de morfina a Portbou el 26 de setembre de 1940, quan fugia dels nazis camí dels Estats Units, al assabentar-se que havia de ser repatriat.
Passem per darrera el cementiri i, seguint un curt tram de carretera, arribem a un mirador amb espectaculars vistes als penya-segats. Passada la corba de la carretera hem de prendre un sender a l’esquerra. Està marcat. El camí s’enfila de valent fins el cim del Puig Claper, on hi ha unes antenes de telefonia. Des d’aquest cim tenim bones vistes de la zona de Colera, Llançà i Port de la Selva, i el Cap de Creus al fons.
La tramuntana comença a bufar de valen. És molt molesta i la sensació tèrmica molt freda. És per això que decidim variar una mica el recorregut. En arribar al coll del Frare, ens hauríem d’enfilar al Puig Pelat, al puig del Falcó i encaminar-nos cap el coll de Tarabaus, però en lloc de carenar aquestes muntanyes, anem fins el Pla de Ras per la pista forestal, una mica resguardada del vent. Anem veient com canvia la perspectiva de Portbou a mesura que li anem donant la volta. També ens queda als nostres peus la riera de Portbou amb el pantà, que va ser construït els anys 1973-1975 per abastir d’aigua la localitat. Arribem al Pla del Ras i enfilem la pujada al Querroig. Passat el coll del Suro i per un sender en forta pujada, de seguida ens situem als peus del cim del Querroig, a la nostra esquerra, on hi ha el vèrtex i que és un 100 cims, i del castell.
El Castell de Querroig és un antic castell medieval dels segles X–XI. Les restes que es conserven del castell, molt trinxades, indiquen que es tractava d'una construcció de planta força singular, amb murs de traçat sinuós. La torre de Querroig fou construïda sobre les ruïnes del castell, concretament sobre els murs enrunats de la torre de l'homenatge i de la muralla del castell. És una torre de guaita cilíndrica, construïda amb pedres grosses desbastades i lligades amb morter. Des d’aquest punt tenim una fantàstica panoràmica de 360o de tot el nostre entorn. Malgrat la bellesa no podem estar massa estona en aquest lloc. El fort vent ens deixa glaçats en pocs minuts. Des dels peus del promontori on hi ha el castell en surt un sender que ens porta, passant pel Puig de l’Àliga i el dolmen del Puig de la Farella, fins el coll d’aquest mateix nom. La baixada fins el coll de la Farella és fort i per un sender a trams força rocallós , però a partir del segon coll del Frare ja anirem per pista forestal, fins el coll dels Belitres.
El coll dels Belitres és un dels punts de l'itinerari de Portbou a Cervera que recorre també la ruta Walter Benjamin i que forma part del conjunt de rutes Retirada i Camins de l'Exili. L’any 2009 es va inaugurar un Memorial de l’Exili, format per uns plafons amb fotografies i explicacions d’aquest trist esdeveniment. I ja cansats de patir el fred i els embats de la forta tramuntana, prenem un sender que en pocs minuts ens porta a Portbou.
Powered by Wikiloc