dijous, 10 de maig del 2018

Ordal - Castell de Subirats

Dilluns 16 abril 2018 (Mª Clara Martínez)
Avui hem fet una bonica sortida per terres de l'Alt Penedès. Ens hem desplaçat al municipi de Subirats i hem iniciat la caminada al nucli de població d'Ordal. Subirats és el municipi més extens de la comarca de l'Alt Penedès. I Ordal és un dels quinze nuclis de població que el formen. D'aquest petit nucli en destaquem l'Església de Sant Esteve d'Ordal, i del seu entorn, el préssec denominació d'origen Ordal, un cultiu 100% de secà en un terreny argilós i molt calcari, característiques que fan que el fruit que se’n deriva tingui unes qualitats difícils de trobar en altres regions. Tot l'entorn proper a Ordal són vinyes i arbres fruiters.
Hem aparcat els cotxes a l'entrada del poble, i l'hem creuat fins anar a trobar la gran masia de can Parellada. Aquest és un gran edifici neoclàssic del segle XV, que té annexa la masia original, del segle XIV. El conjunt està tancat per un baluard que acull un jardí d'estil romàntic, així com una torre de rellotge feta de totxo en una cantonada. Actualment és un restaurant especialitzat en casaments.













Seguim la nostra caminada i en pocs moments deixem els camps i les vinyes i ens endinsem en zona boscosa. Per senders, arribem a una bassa i una barraca de pedra seca ben original: a la seva coberta hi ha lliris que encara conserven algunes flors. I una mica més endavant trobem el maset del Perallada, quasi del tot enrunat.













En alguns trams de camí hem anat seguint el GR-5, conegut com el sender dels Miradors, o com el sender dels Parcs Naturals, ja que travessa les zones protegides del Garraf, Montserrat, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, el Montseny i el Montnegre-Corredor. Anem ascendint suaument, envoltats de bosc, i amb el castell de Subirats ja a les nostres vistes i ara en suau baixada, passem per davant la Residència Font Santa, dedicada a l'atenció especialitzada per a persones amb discapacitat intel·lectual adultes en procés d'envelliment i amb necessitats d'un suport extens i generalitzat. I així arribem al conjunt arquitectònic del castell de Subirats i l'església de Sant Pere del Castell i la Mare de Deu de la Font Santa.












El castell està força enrunat, però l'església està molt conservada, i encara s'hi practica el culte. La Mare de Deu de la Font Santa es troba a la capella del Roser. En aquest lloc, amb molt bones vistes de Montserrat i tot l'entorn, fem una paradeta per esmorzar i recuperar forces.
Amb les piles carregades, deixem el castell i, enlloc de tornar per la pista per la que hem vingut, prenem un sender que arrenca de seta el castell, va resseguint el torrent de la Font Santa, i amb una pujada no massa llarga, ens torna a deixar a la pista forestal. Ara passem a prop de can Ros, passem pel cim de La Creueta, poblada de grans antenes de telecomunicacions, i anem a buscar l'avenc d'Ordal. 













Es una cavitat a peu de pista, de boca molt gran i amb uns 35 metres de fondària. En el seu interior podem admirar diferents formacions per l'efecte de l'aigua: estalactites i estalagmites. Continuem descendint, per pistes forestals i senders de molt bon caminar, i en pocs minuts tornem a ser al
nucli d'Ordal, on havíem començat la ruta d'avui.



Ha sigut una ruta sense complicacions, molt variada i amb força punts d'interès, tant paisatgístics com
arquitectònics. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera.