dimecres, 23 de juny del 2021

Mataró Medieval

Dissabte 17 abril 2021, Joan Ferreres. Sortida al Maresme per fer una ruta per Mataró i el seu entorn en el seu vessant més medieval.
El punt de sortida, com no podia ser d'altre mar¡nera, l'hem fet des de la platja tocant el monument que hi ha al punt de partida del GR 83, el camí del nord que ens portaria fins al Canigó. Nosaltres peró només el seguim un petit tram. Passant per la platja del Callao deixem la primera línia de mar i agafem el camí conegut com les cinc Sènies. Un espai protegit que no es pot edificar. Hi veiem camps de conreu i elements per fer-hi arribar l'aigua com un antic aqüeducte. De seguida veiem el primer objectiu de la ruta, el Turó d'Onofre Arnau. Doncs ens hi acostem. 











És una muntanya de 131 metres que també està dins la llista de 100 cims de la Feec. Abans d'arribar-hi trobem una torre, una edificació de planta rectangular que estava vinculada a la masia del mateix nom. Disposa d'un finestral gòtic i espitlleres al tercer pis. La torre ha estat restaurada recentment. Al costat hi ha les restes de la torre original que datava aproximadament del segle X. Una mica més amunt, des del cim, podem gaudir de bones vistes de Mataró i part de la costa. Seguim el camí i després de travessar per sobre la C-32 ens endinsem al barri de Mata on també hi trobem la torre medieval de can Tria de Mata. Seguint encara el GR-83 travessem una zona boscosa per arribar a Sant Miquel de Mata. Ens trobem davant una petita ermita amb absis poligonal datada del segle XV. L'entrada principal és al mur lateral dret i consta d'una porta dovellada. Assodada al mur del temple hi ha la casa de l'ermità, també coneguda com a cal Monjo. Un bon lloc per esmorzar.
 











Seguim camí amunt trobant zones amb vinyes i també oliveres i anem guanyant pel que fa a les vistes. Arribem a una altra ermita, Sant Martí de Mata. Es tracta d'una capella de l'edat mitjana que a l'època pertanyia al castell de Mataró. L'edifici és de planta rectangular i protegit per tres contraforts. La porta d'accés és de punt rodó adovellada i s'hi pot veure una finestra espitllerada.
 Ara el camí és més planer i sembla que la pujada s'acaba i ens toca tornar cap al punt de sortida passant per el repòs de Sant Bernat. Hi trobem una petita capelleta dedicada al sant. I de mica en mica anem recuperant les vistes a Mataró.











Seguim pel veïnat de Valldeix i la riera de Sant Simó. Just abans d'acabar, arribant gairebé a tocar de la platja, encara podem gaudir d'una altra ermita, la de Sant Simó. És una construcció del segle XVI que sobretot destaca per la seva façana decorada. És d'antiga tradició marinera situada a peus del Camí Ral. Avui és encara una de les de més renom en tot el litoral català pel que fa a llocs de devoció entre la gent del mar.


Doncs fins aquí aquesta ruta típica de Mataró que ens ha preparat en Joan, coneixedor del territori i de la història.

Powered by Wikiloc