dijous, 26 de maig del 2022

Cànoves

CÀNOVES – PASSEIG FLUVIAL ANTONI CROUS – PANTÀ DE VALLFORNÉS
Dissabte 4 abril 2022 (Mª Clara Martínez) Magnífica sortida a la comarca del Vallès Oriental, al municipi de Cànoves i Samalús.


El municipi de Cànoves i Samalús està situat al sector central de la comarca del Vallès Oriental, als contraforts sud- occidentals del Montseny. El terme comprèn els pobles de Cànoves, cap de municipi, i el de Samalús.
Per fer la caminada d’avui, sortim del nucli de Cànoves. Aparquem els cotxes a l’entrada del poble, en un gran aparcament, ens pengem les motxilles a l’esquena i comencem a caminar. Passem per davant l’església parroquial de Sant Muç, d’estil romànic, i que encara té com a base un temple romànic del segle XIII. Ens dirigim cap a la dreta i de seguida trobem un pal indicador amb l’inici del Passeig Fluvial Antoni Crous, que puja fins el pantà de Vallfornés tot resseguint la riera del mateix nom. Al llarg del recorregut anirem trobant passeres i ponts per anar creuant la riera, tot molt ben cuidat i senyalitzat. És una agradable passejada, gaudint de racons molt bonics, amb alguns gorgs i saltants d’aigua.











Anem remuntant la riera fins arribar a un ampli aparcament, el del pantà de Vallfornés, on acaba aquest passeig fluvial, i on començarem a seguir una pista fins la base de la presa del pantà. Arribats a la base de la presa, de la nostra dreta surt un corriol que s’enfila ben decidit i que anirem seguint fins arribar a la part de dalt de la presa. Des d’aquí tenim unes vistes esplèndides de quasi tot l’embassament, i decidim que és un bon lloc per fer una aturada i esmorzar una mica. Aquest pantà es va construir tinguen molta cura del medi ambient. El cabal de les aigües ajuntades a l'embassament és interceptat per un mur aixecat a base de terra compactada i impermeable i serveix de nucli per a l'aixecament d'una muntanyola artificial. 











Sobre aquest pujol s'hi ha plantat arbres i matolls a fi de simular que la presa és un paratge natural.  També s’ha repoblat amb fauna i flora autòctona. Ens tornem a posar en marxa, sortim a una pista forestal, i pocs metres més amunt ens desviem a la dreta per una pista asfaltada, en direcció a Can Cuc de Muntanya. És una masia catalana anterior al segle X acollida entre majestuosos boscos d'alzines i pastures que, amb molt de sentiment i romanticisme, s'ha restaurat i convertit en un hotel exclusiu i ple d'encant. A mesura que hem anat guanyant alçada, hem anat guanyant vistes fantàstiques, del Montseny i de la plana.











Seguim la pista i ens aturem uns moments a la Font de la Moixera, una de les moltes que podem trobar per tot el massís del Montseny. Una mica més endavant hi ha l’església de Sant Salvador de Terrades. L'ermita forma part d'un veïnat de masies cap al vessant meridional del turó del Pi Novell. Es té constància de l'existència d'una ermita en aquest lloc des de l'any 1226, possiblement fundada pels senyors del castell de Cànoves. L'edifici actual es va aixecar de nou l'any 1930
sota la direcció de l'arquitecte Josep Maria Pericas i Morros. És d'estil neogòtic amb alguns elements del romànic. Just davant de l’església hi ha el rastre d’un sender que baixa en fort pendent, i que comencem a seguir. Un pel més endavant hi ha un desviament. De front, faríem el camí de tornada una mica més llarg, però aniríem per còmodes pistes forestals. A la dreta, que és el que seguirem nosaltres, anirem per un sender que baixa molt fort, fins l’aparcament del Pantà de Vallfornés, i després desfem el camí que havíem fet el matí, fins a tornar al poble de Cànoves.


Una sortida magnífica, amb bones vistes i racons de gran bellesa. Molt recomanable quan la riera porta aigua i el embassament es ple. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera.

Powered by Wikiloc