dijous, 25 de juny del 2015

Vallcebre

Aquest dissabte (13 juny) hem fet una ruta molt interessant per la zona del Berguedà, es tracta del recorregut de les cingleres de Vallcebre. Aquesta ruta és molt popular en aquesta zona i està perfectament marcada de fet anem seguint el recorregut marcat com PR C128.




Sortirem del poble de Vallcebre en direcció SO seguint els senyals del PR i de pals indicadors en direcció a l'ermita de Santa Magdalena primer ho fem a través d'una pista forestal bastant ampla però després de creuar el torrent del purgatori arribem a la Creu de Cullell, a la poca estona prenem un corriol que ens porta a creuar un bosc preciós fins a la ermita, en aquest lloc també podem veure la font de santa magdalena aquesta font és molt curiosa ja que té un dipòsit de pedra natural d'on brolla l'aigua, a l'aigua d'aquesta font se li atribueixen poders curatius per a les berrugues segons la saviesa popular.








     

Continuarem direcció a les cingleres, segons Cesar August Torres l'il·lustre excursionista de finals del segle XIX, només es pot accedir a aquesta cinglera per tres graus el de la Mola, el grau de les Granotes i el grau de Sant Climents. Nosaltres visitarem els tres, encara que com comprovarem existeixen molts mes. Arribem al Grau de la Mola, creurem la línia d'alta tensió i allà ens desviarem fins dalt la cinglera on podrem admirar les vistes aèries i tota la cinglerA que anirem seguint. 

El dia no acompanya gaire però ens permet veure el Montseny , el Catlarás, Montgrony, Puigmal, Cadí, Pedraforca, la serra d'Ensija, els Rasos de Peguera, La Tossa d'Alp, el pantà de la Baells, Les Penyes Altes etc...aprofitem aquest lloc per donar compte de les viandes que portem.

Continuem recorrent la cinglera passant pel Grau de la Canaleta i anem direcció al Pla de la Barrumba, i des d'aquí a poca estona arribem a "Cal Menut" un mas que segueix la seva activitat ramadera i agrícola, antigament es conreaven cereals però va canviar al cultiu de la patata que degut a l'altitud del lloc es cultiven millor. En aquesta zona podem observar uns tumults de terra coneguts com trumferes, s'utilitzava per guardar la collita de patates. Ara seguim el nostre cami, trobem un monument en record de un pilot que va estavellar la seva avioneta en els anys seixanta. Ara ens dirigim a l'estelada de Soldevila que esta situada en una roca des d'on gaudim d'unes excel·lents vistes.
 










Tornem al camí i comencem a baixar per arribar a la foradada lloc on s'acumulen totes les aigües procedents de les cingleres i formen un bonic engorjat amb salts d'aigües i gorgs naturals. Creuem el pont sobre la foradada i toca remuntar de nou el penya-segat per arribar al mirador de Cap Deig que es troba a tocar de la carretera BV-401 que creuarem i agafarem una pista de formigó que ens portarà al barri de la Barceloneta, barri de cases de pagès i seguint aquesta pista passarem sota la línia elèctrica on esta la Font i Pou de la Gota. Ens quedEn pocs metres per arribar de nou al poble de Vallcebre on donen pe acabada la excursió d'avui.


                               
Aquesta es una excursió fàcil que pot fer tothom, només la remuntada desde la foradada al mirador de Cap Deig ens ha fet suar una mica.



Texte; Jose Mª Baró Fotos: Julio Santiago