dimecres, 1 de novembre del 2017

GR 92.1 Vulpellac - Pals

Dissbte 21 octubre 2017 (Mª Clara Martínez)

Sortida del Caminant per Catalunya a la comarca del Baix Empordà.
Avui em conegut i visitat un dels elements més típics d'aquesta fantàstica comarca: alguns dels seus petits pobles d'origen medieval i que conserven tot l'encant del seu passat. Com que no és una ruta circular, a primera hora ja hem deixat cotxes a Vulpellac i a Pals. 

Iniciem la ruta a Vulpellac, el primer dels pobles que visitarem. Vulpellac és una de les tres entitats de població (Fonteta, Peratallada i Vulpellac) que formen part del municipi de Forallac.
El nucli del poble és un conjunt monumental declarat bé cultural d'interès nacional. Destaquen el castell i l'església de Sant Julià i Santa Basilisa.
Visitat el poble prenem direcció a Canapost. A mig camí trobem els Clots de Sant Julià. Són unes antigues pedreres que estan formades per un magnífic complex de cavitats excavades a la roca. En destaca el Tron de la Reina, que podria haver sigut una antiga capella troglodita i sobre la qual hi ha moltes històries i llegendes.











Arribem a Canapost, un autèntic paradís arqueològic per les diverses restes arqueològiques que hi ha. L'element més conegut del poble és sens dubte l'església parroquial de Sant Esteve. Està formada per dos edificis, un de pre-romànic, i un de romànic, juxtaposats, amb una torre-campanar també romànica.
El següent poble que trobem és Peratallada, encara dins el terme municipal de Forallac. D'un extraordinari atractiu i bellesa, conserva el seu antic aspecte feudal, amb carrers estrets i costeruts, destacant-hi el castell fortificat amb la torre de l'homenatge, les muralles, l'església de Sant Esteve i el gran fossat que envolta la població.











Seguim avançant per pistes i camins envoltats de boscos i camps de conreus de gran bellesa i de mica en mica ens aproximem a Palau-sator. Es troba emplaçat al bell mig de la rica plana al·luvial de la dreta del Daró, i il·lustra perfectament la disposició urbanística d'un antic nucli medieval, amb el recinte murallat ben definit, i l'estructura dels carrers al voltant de la torra de l'antic castell. S'accedeix al nucli antic per la Torr3 de les Hores, un dels dos portals que es conserven.
Ja de camí a següent municipi, Fontclara, podem admirar els grans camps d'arròs que ens envolten i que s'estenen per tota la plana. Antics estanys i aiguamolls, que van ser dessecats i convertits en camps de conreu on, gràcies a la gran quantitat d'aigua de la zona, produeixen un arròs d'alta qualitat. També són indrets molt importants per l'hivernada i nidificació de nombrosos ocells aquàtics.











Ja tenim l'inconfusible silueta del municipi de Pals davant nostre i no tardem en arribar-hi. El municipi de Pals es divideix en tres nuclis: Pals, els Masos de Pals, i la Platja de Pals. De nou ens trobem amb la característica fonamental de tots els nuclis que hem visitat: al cim d'un puig poc enlairat sobre la plana.
Pals és una vila amb un gran patrimoni històric. Les seves muralles són unes de les més ben conservades de l'Empordà.
El seu castell, del que tan sols en queda una torre circular, popularment coneguda com la Torre de les Hores, va quedar molt malmès pels diferents conflictes i el monarca va permetre aprofitar les seves pedres per reconstruir l'església de Sant Pere i les muralles de la vila. Racons encisadors, esplèndides vistes a tota la plana, el mar, el montgrí...


I aquí donem per acabada la sortida d'avui. Hem fet un recorregut per la plana del Baix Empordà i hem visitat alguns dels seu encantadors pobles medievals. També hem descobert altres racons de gran interès, com els Clots de Sant Julià, els camps de conrreu, i les impresionants vistes des dels cims d'aquests petits turons on es trobem emplaçats els nuclis
de població. Ruta molt aconsellable per fer amb mainada o amb bicicleta.
Ens veiem a la propera!