dimecres, 21 de març del 2012

Sant Llorenç - Coll de Taradell

Nova sortida el passat dissabte 17 de març per continuar el GR II que enllaça la Jonquera amb Aiguafreda. En aquest cas l'etapa 11 que ens acosta al punt final. Hem fet 12 kilòmetres més entre Sant Llorenç del Munt i el Coll de Taradell. Per accedir al punt d'inici hem d'agafar la carretera que va al Pantà de Sau i uns kilòmetres després de passar Folgueroles trenquem a la dreta just on hi ha un petit túnel que travessem per agafar aquesta pista que ens acosta a Sant Llorenç. El camí segueix molta estona una pista forestal sense grans desnivells i passa per el Serrat de les Alzines i la casa i granjes de Puigsec i amb menys d'una hora ens acosta a Sant Julià de Vilatorta. Aquí és obligat fer parada i fonda per gaudir dels carrers i places d'aquest petit poble de la comarca d'Osona.
Als carrers destaquen les llindes de les cases on encara hi ha gravar el nom del propietari o l'any de construcció i algun emblema curiós. A les façanes hi trobem varis rellotges de sol en perfecte estat i per tant marcant la hora solar. I destaquem l'edifici més important, l'església parroquial dedicada a Sant Julià que conserva una bona part de l'església edificada en el segle XI. També hi ha moltes cases senyorals utilitzades antigament per passar els estius. I a nosaltres ens ha cridat l'atenció el Casal Núria, una casa amb pintures de l'época noucentista, feta l'any 1929 per Miquel Pallàs.
Després de badar força estona em esmorzat al paratge de les 7 fonts, un passeig molt interessant i tranquil com tot el poble de Sant Julià.
Un cop fet el mossec, hem enfilat el turó on hi ha les runes de l'antiga fortalesa de Bellpuig, coneguda popularment com a castell dels Moros (segle XII).
El camí segueix molt planer per el Bolet del Gegant, el coll de la Costa i travessem per sota l'eix transversal, que per cert està en obres i ens obliga a variar una mica el GR. Per sort està ben indicat. I seguim fins a una altra parada obligatòria, el Santuari de la Mare de Déu de Puig-l'agulla, un dels centres piatosos més visitats de la comarca. Al costat hi ha un restaurant i una balconada que ens ofereix bones vistes. I amb una hora més arribem al coll de Taradell, a la carretera que enllaça amb Viladrau. Una bona sortida doncs, molt fàcil i ideal per gaudir de tots els atractius que ens trobem. I avui ens ha fet un bol sol i la visibilitat era molt bona deixant enrere aquelles boires que ens han acompanyat en algun tram del GR al seu pas per Osona. Ara ens queden un parell d'etapes per acabar aquest GR II.
Us deixo un parell d'enllaços de les sortides que havíem fet l'any 2007 caminant per Osona
Un el del Castell de Sant Llorenç i el Salt de la Minyona