dimecres, 14 de maig del 2014

Costabona (2.465 m alt)

El passat dia 10 de maig de 2014 varem pujar al Costabona (2.465 m alt), un dels pics més emblemàtics de la comarca del Ripollès, però alhora de Catalunya, ja que és el primer pic dels Pirineus de dos mil metres (quasi dos mil cincents) a partir del Mediterrani.
Varem pujar al Costabona per la ruta més clàssica, des de la Colllada Fonda, a la carretera que uneix Espinabell i Setcases, però en lloc d’encarar de front l’atac, ens dirigirem cap a les antigues mines franceses del Costabona.
La veritat és que les restes existents ens donen fe d’una activitat forta a la zona, amb restes d’instal·lacions ben remarcables.
La pujada per aquesta part al cim del Costabona es bastant costeruda.
Un cop esmorzats, varem baixar a veure la instal·lació commemorativa que varen fer els francesos de la medició del meridià de Paris a finals del segle XVIII. Estem davant una subtil manera de indicar el pas del meridià per aquest lloc. Els que mesuraren el medirià varen pujar al Costabona i a la serra Cavallera.
Baixarem cap el refugi del Costabona, al costat de la font de Fra Joan, plena encara totalment de congestes de neu, que varem creuar amb molta precaució, ja que a la zona hi ha hagut accidents mortals.
Abans de retornar, però, visitarem la mina vivac situada sota el refugi i ens ferem amb un tros de sunyer que portarem a la deixaleria, no sense abans emmarcar a la Pilar amb ella. Una excursió, en un dia ideal.
Estem davant un excursió d’alta muntanya, una mica exigent, amb un desnivell de quasi sis cents metres a guanyar, que requereix estar mitjanament entrenat.