dilluns, 13 de maig del 2019

Espinelves

Ruta per Espinelves i Arboretum de Masjoan 
Mª Clara Martínez (dissabte 16 març 2019)
Espinelves és un petit municipi de la comarca d’Osona, però administrativament pertany a la província de Girona. Es tracta d'un petit poble de dos-cents habitants situat al mig de la zona del Montseny i Les Guilleries. Si fem un passeig pels seus estrets carrers podem visitar l'element més característic de la vila: l'església romànica de Sant Vicenç d'Espinelves, del segle XI, i que té al seu interior una portalada romànica del mateix segle.
Però sens dubte, pel que realment és més conegut el poble d’Espinelves, és per la Fira de l’Avet que, des dels anys 80, es celebra cada any per Nadal. Es tracta d'una fira on un centenar d'artesans de diferents especialitats ens presenten les elaboracions en directe, enmig d'avets que esperen ser guarnits a les cases de Catalunya. Els avets que s'hi troben han estat conreats a la zona d'Espinelves.











Per fer la caminada, ens dirigim al veïnat de França, tot seguint el Camí Vell d’Espinelves a Sant Hilari Sacalm Ens comencem a enfilar, primer per pista asfaltada envoltats de grans cases, i després per pista forestal, fins els Camps de Galzeran. Comencem a transitar per frondosos boscos, d’alzines, roures i castanyers a la part més baixa de la muntanya que, a mesura que anem guanyant altura es converteixen en majestuosos boscos d’avets. Passem per davant d’un mas enrunat i mig engolit per la vegetació, La Talaia. Es probable que, en el seu temps d’esplendor, quan encara no hi havia arbres en aquells camps, des d’aquest mas es tingués bona vista del Montseny. I d’aquí el seu nom.
Seguim una estona més travessant impressionants boscos d’avets, per racons on la boscúria enfosqueix notablement l’ambient, donant al paisatge un cert to de misteri. Arribem a un coll on canviem la vesant obaga de la muntanya per la vesant solella. 

Anem vorejant el Turó de la Guàrdia. No hi pugem a fer el cim, atès que hi ha molts arbres i poques vistes. En canvi, des de la pista per on caminem, tenim unes espectaculars vistes del massís del Montseny. Les Agudes, Matagalls, Sant Segimont.... fantàstiques! Aprofitem aquest privilegiat entorn per fer una paradeta, esmorzar i recuperar forces. 


A partir d’aquí ja anem en descens, per zona assolellada, iniciem el descens de tornada a Espinelves. Travessem grans camps amb plantacions d’avets a la zona més alta, i observem com va canviant la vegetació al nostre entorn. Avets a dalt de tot, alzines a la part mitjana, i roures i castanyers a la part més baixa de la muntanya, ja a tocar d’Espinelves.
Tornem a ser al poble d’Espinelves, que es mereix una passejada amb calma pels seus estrets carrers empedrats per admirar la bellesa de les antigues cases i tots els detalls que les envolten. Però.... encara ens queda un lloc per visitar.
A tan sols cinc-cents metres del poble hi ha la masia Masjoan amb l’Arboretum.
Masjoan és una masia d’Espinelves del segle XII on la família Masferrer resideix des del 1710. Actualment al Masjoan hi ha la major concentració d’arbres monumentals de Catalunya, declarats com a patrimoni natural per la Generalitat. Es tracta de l’arbreda de Masjoan on podreu trobar 58 espècies diferents de coníferes, algunes de les quals superen els 40m d’alçada, com l’avet més alt del país, amb 49m. També destaquen un conjunt de sequoies, la més alta de les quals mesura 44m i té un diàmetre de 201cm. Set d’aquests exemplars han rebut la catalogació d’arbre monumental per part de la Generalitat de Catalunya.










I com a curiositat, una espècie única, originada en aquest lloc. Els anys 50 es va produir la hibridació natural entre l’avet comú del Montseny i l’avet andalús.
Se li va donar el nom de la casa com a reconeixement del seu origen i descobriment, Avet de Masjoan (Abies Masjoanis). Tornem al poble i fins aquí la sortida d’avui.


Una caminada fàcil, amb una gran varietat de paisatges i vegetació i per bons camins, encara que, si no es coneixen una mica, recomano portar GPS o un bon mapa. Les pistes i camins es creuen per tot arreu i és fàcil que ens despistem.
Esperem que us hagi agradat i us esperem a la propera.