diumenge, 1 de gener del 2012

Puig de les Agudes

Hem acabat l'any amb una nova sortida, aquest dissabte 31 de desembre, a la Vall de Camprodon, al Puig de les Agudes de 1.976 metres. Una excursió poc concorreguda però molt interessant. Hem iniciat la ruta a Feitús de dalt, un veïnat de Llanars poc habitat amb cases de segona residència i que sorprèn perque encara no està electrificat. Destaca la casa del Rodà, aquesta si habitada tot l'any i dedicada encara a la pagesia. Hem deixat el cotxe al costat de l'oratori de Sant Pere per començar a caminar primer per la mateixa carretera i per seguir el camí que puja direcció Nord seguint la carena de la Serra de Meianès. Hem tingut una primera part de la excursió una mica mogudeta ja que feia una mica de fred i de tant en quan una llevantada ens deixava una miqueta de pluja. Continuem pujant passant per el Turó de la Roqueta de Baix, les Saleres i el Turó de Meianès i el Pla de les Bigues on hem esmorzat, i precissament en el moment que ha plogut més. Tot i així el dia s'ha anat obrint i hem gaudit de bones vistes. Precissament des d'aquest Pla de les Bigues en un dia clar es veu part del Pirineu Ripollès, amb el Gra de Fajol a tocar i els cims que l'envolten, el Pastuira, el Bastiments, el Pic de la Dona o el Costabona entre d'altres.
Com sa sabeu, al nostre guía Antoni Llagostera, li agrada molt aportar informació dels comentaris d'en Cèsar August Torras, i en aquest cas us mostrem una foto publicada en un butlletí del CEC de l'any 1.906 on destacava aquest "bell panorama de montanyes "
Necessitem uns 30 minuts més per arribar al Puig de les Agudes de 1.976 m. Fins aquest punt hem pujat uns 700 metres de desnivell. Estem en contacte amb els municipis de Llanars, Setcases i Vilallonga de Ter. Des d'aquí podem acabar de veure les magnífiques vistes que ja entreveiem mica en mica durant l'ascenç. El Ripollès, l'Empordà i fins i tot el Roselló amb mar inclòs destaquen, en canvi el Pirineu, més enboirat, ens ha costat una mica més de veure.
La baixada l'hem fet carena avall, cap a coll Pany i el Pla de Sant Joan on passa l'antic camí de Conflent, un antic camí ral que anava de Camprodon a Llanars i cap a la collada Fonda, coll de Pal, Rojà, Pi de Conflent i Vilafranca de Conflent.
Des del Pla de Sant Joan necessitem una horeta més per arribar al Pla de l'Illa passant per la collada dels Homes Morts. Les vistes sobre Llanars, la Roca i Camprodon son explèndides, amb la companyia de les Eugues d'en Joan Moret que ens han donat la benvinguda abans d'arribar al camp de Tir on haviem deixat un cotxe. Un descens de gairebé 1.000 metres per completar els 12 kilòmetres que hem fet avui que es poden fer amb 3 hores i nosaltres n'hi hem afegit gairebé 3 més.
Tot i ser el darrer dia de l'any, hem tingut èxit d'assistència amb 9 caminadors i amb la bona companyia de l'Esteve, en Gerard i en Jordi que han demostrat conèixer la zona gairebé pam a pam i fer-nos així la sortida més agradable juntament amb els comentaris d'en Llagostera.
També i erem jo mateix l'Eudald, la Pilar, l'Andreu, la Marina i el seu pare en Joan que ens ha salvat la vida amb un bon café.
Un dia magnífic, tot i que la pluja ens ha fet una mica la guitza, sobretot a l'hora d'esmorzar, potser era perquè avui l'Andreu ens ha portat una coca de sèrie, sense el corresponent raig d'anís i els pinyons (però no li tindrem en compte, nomès faltaria). Potser per això o no, avui alguns dels components de la sortida hem acabat a taula, a l'Escon de Llanars, on no cal dir que hem fet un bon àpat. I així tanquem aquest 2011 amb 25 excursions i esperant fer-ne més i amb il.lusió aquest 2012 !