dilluns, 26 d’octubre del 2009

Sant Aniol d'Aguja

Nova sortida aquest dissabte 24 d'octubre per gravar el programa Caminant per Catalunya.
En aquest cas hem trepitjat l'Alta Garrotxa. Una excursió magnífica entre Sadernes i Sant Aniol d'Aguja. Per arribar al punt d'inici ens hem d'acostar al municipi de Montagut sortint de la carretera que va d'Olot a Besalú. Un cop a Montagut cal fer 6 km fins a Sadernes. Tot i que el cotxe es pot deixar pista amunt, val la pena aturar-se a visitar l'església romànica de Santa Cecília de Sadernes, del segle XII. Dos kilòmetres més amunt trobem aparcament tot i que en èpoques de màxima afluencia es tanca la carretera a partir de les 9 del matí.
La sortida l'hem fet des del pont de Valentí, una construcció amb dues arcades i un puntal al mig de considerables dimensions. Un cop hem travessat la riera de Sant Aniol seguim el camí de la dreta que puja aigües amunt. L'aigua ens acompanya tota l'eston i hem de travessar el riu un parell de vegades. Al cap d'una bona estona arribem a la bassa de Gomarell i continuem caminant per els gorgs del mateix nom. Cada racó, cada pas és un espectacle de colors de tardor i de tons blaus de les basses. Ens trobem una cruïlla de camins i ens incorporem al GR 11, cap a l'esquerra. A la dreta ens portaria cap al Bassegoda (1.373 m). Desprès d'unes dues hores arribem a Sant Aniol d'Aguja. Antigament hi havia un monestir benedictí, que encara podem imaginar amb les restes que trobem. L'Església és Romànica del segle XI i ha estat retocada modernament i actualmet està en obres. Conserva l'absis amb arcuacions llombardes.
També hi ha una font. Des d'aquest punt podem anar fins al Salt de la Núvia (1h.) o Talaixà (1h.15m) Nosaltres optem per acostar-nos al Salt del Brull que està a 15 minutets seguint el gorg Blau. Tot i que no baixa gaire aigua val la pena. Ens trobem envoltats de cingles i hem de tornar enrere. El recorregut de tornada és el mateix. En total haurem fet 11 km amb gairebé 3 hores.
Abans de marxar però cal fer una parada al Pont de Llierca. El trobem a la carretera entre Sales de Llierca i Montagut. És Romànic del S XV té un sol arc, molt esvelt, que s'alça 28 metres per sobre del nivell de les aigües del riu Llierca.
Una excursió que us recomanem. Nosaltres l'hem fet amb en Toni Vilarò i acompanyats d'en Florenci Canal, tots dos molt coneixedors de la zona, cosa que ha fer que no ens perdessim ni un detall. A més algun atrevit s'ha banyat i tot amb l'aigua gelada. (no us perdeu el grograma a TVR)