dimarts, 24 de maig del 2011

De Campllong als Engorgs de Meranges

(sortida del dissabte 21 de maig de 2011) Escriu Antoni Llagostera: Eduard Jornet ens ha preparat per aquesta setmana, per Caminant per Catalunya, una excursió molt interessant i que no és pas de les més habituals a la zona. Es tracta d’anar des Campllong fins els Engorgs de Meranges. Estem a la Cerdanya, a la vessant oest del Puigpedrós, que amb els seus 2.914 metres d’altitud, senyoreja la comarca. L’excursió al refugi de Malniu i als seus estanys i la pujada al Puigpedrós es un clàssic de l’excursionisme català. Però fer la vessant de la vall que obre el riu Duran suposa fer una descoberta plena de llocs d’interès. El Campllong es una superfície bastant planera a una altitud de 1.700 metres, amb prats de dall, completament compartimentats per parets de pedra seca. Un autèntic mosaic. En aquest lloc l’Ajuntament de Meranges esta bastint un refugi per acampades que pot suposar una important contribució a la divulgació de la zona.
Tot pujant, cal prestar atenció a l’espectacularitat dels saltants d’aigua, especialment el de Sallent. En el camí cal fer freqüents parades per contemplar els dolls d’aigua que es precipiten encaixonats entre pedres i restes d’arbres arrancats per allaus. Arribats a la pleta dels Engorgs, antic lloc de pastura, trobem una rústega antiga cabana, la del Tarter. Estem a 2.100 metres d’altitud. Una mica més amunt enllacem amb el GR 11, que des de la Cerdanya s’introdueix a Andorra. Més amunt arribem ja als Engorgs, un conjunt de 10 estanys, situats a diferents altures. Aquest conjunt impressionant és sobre el refugi Joaquim Folch i Girona, a 2.380 metres d’alt, i sota la Portella de Meranges, que obre el camí cap a la vall de Porta, ja a la Cerdanya francesa, a la vall del Querol. Trobem els dos estanys aparellats o bessons, els dos situats més alt, totalment gelats. L’Estany Llarg ens ha mostrat la seva magnificència. Un indret, fruït d’un circ glaciar, ofereix un aspecte impressionant.
En conjunt una excursió d’uns dotze quilòmetres de recorregut, anada i tornada, amb un desnivell d’uns 800 metres. Una excursió que es pot fer sense una excessiva preparació, fent-la amb calma, i que ofereix uns paisatges plens d’interès. Un lloc per gaudir!.