dimecres, 25 d’agost del 2021

Vall de Sorteny

ANDORRA – Vall de Sorteny Dissabte 26 juny 2021 (Mª Clara Martínez)
Com cada any, aprofitant els mesos d’estiu i l’esclat de la Natura, fem alguna escapada a Andorra. És un paradís per l’excursionisme i pels amants de la natura en general. Amb 468 Km2 de superfície. Andorra és, sens dubte, natura: més del 90 % del territori són muntanyes, boscos, rius, llacs i prats. Prop d’un 8 % del territori està edificat al fons de les valls i al peu dels més de 65 pics que sobrepassen els 2.000 m d’altura. Gaudeix d’un clima d’alta muntanya amb influències del mediterrani, amb un estiu calorós i un hivern fred amb nevades importants, el que comporta un atractiu extra pels amants dels esports d’hivern.


Per fer la ruta d’avui hem triat la vall de Sorteny per un motiu molt especial: per l’espectacular floració i esclat de natura que es produeix entre finals de juny i principis de juliol.
Per arribar al punt d’inici, des del poble d’Ordino agafarem l’avinguda de les Moles en direcció Arcalís fins passat el poble del Serrat. A 1,4 km del poble trobarem l’encreuament senyalitzat a mà dreta que ens porta fins a l’aparcament del Parc natural.











Iniciem la caminada recorrent tot un seguit de petits itineraris perfectament senyalitzats, Camí de l’Esquirol, Camí de la Marta i Camí del Grau de la Llosa, on hi ha marcades amb números diferents plantes, flors i punts d’interès, fins arribar a la monumental escultura de l’Estripagecs, de l’artista andorrà Pere Moles. L'estripagecs és un barrot metàl·lic, amb punxes irregulars cap als laterals, que es col·locava a les finestres de les bordes i cases de la zona del Pirineu i Andorra. El nom ve del fet que tenien com a objectiu estripar els gecs (jaquetes) dels lladres que intentaven passar entre els barrots.
A continuació de l’escultura hi ha el jardí botànic, que té aproximadament 800 m2 i acull prop de 300 espècies de flora classificades per hàbitats, com les zones de prats de dall, les megafòrbies, la flora de diferents colors dels prats alpins, la de tarteres, les plantes comestibles i les plantes medicinals. Aquestes dues últimes són les més conegudes i fotografiades del jardí.
Passat el jardí botànic, amb l’ajuda de cartells indicadors, prenem direcció a l’estany de l’Estanyó, seguint el curs del riu Sorteny, fins arribar a nivell del refugi Borda de Sorteny, en que iniciem la pujada més forta, ara seguint el curs del riu de l’Estanyó. La pujada és forta, però podem gaudir d’una vegetació exuberant en plena floració. I a mesura que anem pujant, les vistes es fan més i més esplèndides. 












Primer anem per bosc de pi negre, però a la part alta hi trobem extensos prats i unes vistes increïbles. El Comapedrosa, encara amb força clapes de neu, i més lluny, arribem a albirar la Pica d’Estats Arribats a l’estany de l’Estanyó, fem una aturada per recuperar forces, envoltats de la bellesa del circ glacial i les aigües d’aquest estany.












Amb les forces recuperades iniciem la pujada al cim del Pic de l’Estanyó. La pujada és forta, uns 600 metres de 
desnivell en un parell de Km, i una mica dura pel terreny rocallós de la part propera al cim. Però les vistes que es tenen des d’allà dalt, paguen tot l’esforç. D’una banda la Vall de Riu, amb l’Estany Gran de la Vall de Riu als peus, i de l’altra banda, la vall de Sorteny i l’estany de l’Estanyó, d’on venim nosaltres. Seguim un bon tros per la carena, fins la collada de Ferreroles i tornem a l’estany de l’Estanyol. Per la tornada desfem el camí que havíem fet de pujada, gaudint de les espectaculars vistes que ara tenim de cara, i de les moltes flors que hi ha per tot arreu. Un cop acabat el descens i a tocar del riu de l’Estanyó, ens desviem per un altre sender, creuem el riu i fem una visita al Refugi Borda de Sorteny, renovada i ampliada, que ara és un espai amb tot el confort. Disposen de 5 dormitoris de 8 llits i 1 de 10 places. El refugi consta d’una zona lliure de 8 places.



Ja tan sols ens queda tornar a l’aparcament on hem deixat els cotxes i donar per acabada la sortida d’avui. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera, tot Caminant per Catalunya.
Powered by Wikiloc