dimarts, 9 d’abril del 2024

Tordera

Excursió a Tordera el passat 17 d'octubre de 2023 amb en Víctor Ligos.


Preparats per una nova ruta on destaquem l'ermita de Sant Ponç on precisament és el punt tant de sortida com d'arribada on hi ha un petit aparcament. De seguida doncs ens topem amb la capella de Sant Ponç. És d'origen romànic i reconstruïda després d'un incendi. Encara avui conserva dels seus inicis, l'absis semicircular i la nau de volta cilindrica. L'ermita ha sofert diverses reformes que també han contrubuït a aquestes modificacions de l'original edifici. La última d'aquestes obres va ser l'any 1729 on es va seguir l'estil barroc i s'hi afegí un notable cobert porxat sostingut per dotze columnes de pedra tallada. Un espai molt lligat a l'agricultura i l'ofici del bosc ja que antigament era el punt de trobada. Encara s'hi realitza un cop l'any l'Aplec de Sant Ponç on no hi falta l'ofici, una processó i una bona arrossada.











Seguim el nostre camí que ens porta a passar per Can Ferrer, una espectacular masia. I continuem tot seguint la riera de la Mina d'Or que rep aquest nom per les mines que hi havia a la zona, que eren de Coure. Van arribar a produïr el 85% de Coure d'Espanya a principis del segle XX.  Deixem la pista principal i agafem un camí a la dreta i començem a pujar una mica més pronunciadament. A mida que guanyem alçada començem a veure el mar al fons. Unes vistes de postal. Un com hem superat la part més alta hem aprofitat per fer un bon esmorzar. La ruta segueix cap al Volcà de Sant Corneli i començem a trobar pedra volcànica. Veiem també unes columnes en forma d'aforaments basaltics que deixen testimoni del volcà. L'explotació de l'aflorament es remunta a més de 200 anys. Antigament l'extracció de basalt era manual, utilitzat com a llambordes. Les pedres extretes i tallades eren transportades en carro fins a Hostalric, on eren distribuïdes en tren fins a diferents punts del territori. Amb els anys l'explotació es va anar industrialitzant i en l'actualitat continua l'activitat, però només sota demanda.











Ara el recorregut és de baixada que ens portarà fins al punt de sortida. Una plantació de caquis donen color entre els camps de conreu on hi destaquen les oliveres. També veiem magranes i altres fruïts. La vinya també és present quan arribem a la bassa de can Saboia. I una mica més avall, la bassa de Can Ferrer, de la casa que ja hem vist al principi. És semi-natural ja que té una petita presa i sembla un petit pantà. I ja només ens queda arribar fins als cotxes per completar aquesta ruta senzilla amb punts realment interessants. Haurem fet uns 7 quilòmetres i uns 200 metres de desnivell.