dijous, 1 d’octubre del 2020

Tretzevents i Sethomes

Excursió al Massís del Canigó el passat 22 de juliol amb l'Antoni Llagostera amb l'objectiu de fer algun dels cims que potser no son tant concorreguts com la Pica que ja em assolit altres vegades amb el Caminant per Catalunya.
Una ruta circular, exigent, que es porta a conèixer la part sud del massís del Canigó, amb el segon cim del grup, el Puig de Tresvents o Tretzevents (2.731 m alt). La Pica del Canigó i el Tresvents sols els separen 53 m. Hi afegim també el Pic dels Sethomes (2.661 m alt) que ens permetran tenir una visió integral de tot el Canigó, i unes vistes magnífiques sobre l’entorn, des del Cap de Creus i la costa (si la visibilitat es bona) fins els cim de la Cerdanya y de la zona de Vallter.
Per accedir al punt de sortida ho fem des de la ctra. que va fins a la Presta des de Prats de Molló. A uns 4 kilòmetres cal desviar-se a la dreta i una pista de 15 kilòmetres ens porta fins al coll de la Regina  (1.760 m alt), a uns cents metres de la Cabana dels Estables. Cal tenir en compte que i ha trams en mal estat, millor accedir-hi amb un vehicle 4x4. 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
Sortim doncs del coll de la Regina on cap a l'esquerra, seguim els senyals del GR 83 direcció el pla Guillem. També trobem senyals del GPR (Tour del Canigó) que enllaça tots els refugis que envolten el massís. I just abans d'arribar al pla Guillem deixem el GR i trenquem a la dreta començant a carenejar. Aquest pla és un extens altiplà de pastura estival i també zona de pas de moltes rutes exursionistes.
Seguim pujant per anar a buscar el coll de Bocacers a 2.281 metres on també hi trobem un parell de fonts. Les vistes ja començen a ser impressionants a totes bandes. I seguim pujant perque encara ens queden 380 metres de desnivell fins al primer cim. Per tant haurem de superar des del coll de la Regina 900 metres. Cal doncs agafar-s'ho amb calma. En el cim del Sethomes hi ha un mur de pedres, per protegir-se del vent o per fer vivac en el cim. Des d'aquí podem veure una vista de la Pica del Canigó, però sobretot de la xemeneia, un dels principals punts de pas per pujar-hi.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Seguim fent carena passant pel Puig de Bacivers, una petita elevació del cordal que anem travessant. Al cim hi trobem una gran fita de pedres. I tot seguit arribem al Pic de Rojà que està format per dos cims bessons. La suau carena que hem seguit fins ara, comença a accidentar-se. Ens espera una bona cresta que dona accés al Puig de Tresvents o Tretzevents (2.731 m alt) i, abans la Portella de Tretzevents.
Primer però hem de baixar del Pic de Roja fins la Portella seguint la cresta. És un mica accidentat i cal usar les mans, però sense cap dificultat a ressenyar. I la posterior pujada tampoc és gaire complicada. Al cim hi trobem un piolet de ferro i un petit repetidor de senyals telemàtiques. És el segon cim més alt del massís del Canigó, exceptuant la Pica (2.782 m alt). Té una vista panoràmica magnífica, que abarca tota la part oriental del massís, inclosa la línia costanera en un dia clar.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Desprès de gaudir de les vistes tornem fins a la portella del Tretzevents per continuar la ruta. Baixem per la coma de Bacivers per tornar cap al punt de sortida.
No cal dir que la baixada és molt exigent pel que fa al desnivell fins arribar de nou al coll de la Regina.
 
 
Una fantàstica ruta que cal estar preparat físicament per fer uns 15 kilòmetres i un desnivell d'uns 1200 metres tant de pujada com de baixada.