diumenge, 31 de juliol del 2011

Maians - coll de la Creueta

Dissabte, 30 de juliol de 2011 (escriu Antoni Llagostera) El camí ramader del Lluçanès entre Maians i coll de la Creueta per la carena. En diferents programes de Caminant per Catalunya hem anat fent trossos del camí ramader del Lluçanès. Ens quedava un darrer tram, el que feien el ramats d’ovelles, entre Maians, a Gombrèn, i el coll de la Creueta, com a primer pas per entrar en el pla d’Anyella. Estem davant un dels trams especialitzats del camí, el que feien els animals de peu petit, ja que les vaques i eugues feien el camí per Castellar de n’Hug. Un petit grup del Caminant per Catalunya (Andreu Pérez, Joan Colomer, Jordi Roca i Antoni Llagostera) varem afrontar aquest repte en una dia amb una mica de boires, però que no va ser cap trava greu per gaudir d’unes imatges incomparables. La distància entre Maians i coll de la Creueta) és d’11,09 quilòmetres, amb un desnivell màxim de 611 m alt. Però no cal oblidar que el camí és un petit trencames, amb unes ascensions acumulades de 952 m i uns descens acumulats de 499 m. Varem dedicar-hi (amb parades, xerrameca i esmorzar), sense presses, sis hores i mitja. Però la relativa duresa de l’excursió va anar acompanyada d’unes vistes incomparables, que l’excursionista no es pot perdre.
Veure els tres colls que donen accés a aquest espai de la muntanya ripollesa és impagables: coll de la Bona, del Remoló i de les Fontetes de Castellar. Els ramats tenien necessitat de punt d’abeurament i les Fontetes de Maians i de Castellar ofereixen aquesta possibilitat. Les vistes cap l’alta muntanya presidida pel Puigmal i cap l’oest del baix Ripollès son precioses. Havent sortit del termini municipal de Gombrèn varem anar caminant quasi tot l’excursió per la carena que separa els municipis de Castellar i de Toses, amb les valls del Rigard, del Merdàs i de l’Arija.
La pujada al coll de la Bona fou l’avantsala per pujar L’Emperadora (1.961 m alt). Des del coll del Remoló, amb vistes sobre els plans de Nevà, varem esmorzar, assentats sobre un dels búnquers franquistes de la zona. A continuació varem pujar fins el cim de Pedra Picada (2.006 m alt) per baixar a continuació a les Fontetes de Castellar.
Però el millor paisatge de la zona els tens quan fas la serra de la Moixera (1.993 m alt) i el conjunt de Pleta Roja i la Creueta, el cim de l’excursió amb el seus 2.064 m alt. Per cert que varem tenir la sort de poder veure en la llunyania com evolucionava un ramat d’unes cinc-centes ovelles. Des del cim de la Creueta tens al peus el pla d’Anyella, que aquest any, amb el verd lluent per les pluges oferia un galant aspecte. Amb aquesta excursió podem donar per tancat un projecte que va començar a Alpens. Avui a Caminant per Catalunya, per trams, hi ha gravat tot el camí ramader del Lluçanès.