SANT MARTÍ DE LLÉMENA – ROCAFESA – VOLCÀ BANYA DEL BOC – LLORÀ
Dissabte, 7 octubre 2017 (Mª Clara Martínez)
Una esplèndida ruta per conèixer i recórrer una part de la vall de Llémena.
La d'avui no és una ruta circular, pel que toca deixar un parell de cotxes a Sant Martí de Llémena i la resta a Llorà, on acabarem la ruta.
El nostre punt de partida és Sant Martí de Llémena, a la comarca del Gironés.
Els entorns del municipi ofereixen paratges fantàstics, que són ideals per a realitzar recorreguts a peu i contemplar tot allò que ens ofereix.
Aquest poble consta de quatre unitats geogràfiques que corresponen als quatre pobles històrics que formen el municipi: Granollers de Rocacorba, Les Serres Llorà i el mateix Sant Martí de Llémena.
En destaca l'església parroquial de Sant Martí, temple romànic reconstruït al segle XVIII, i una torre de guaita de la baixa edat mitjana, molt a prop d'aquest temple. Comencem creuant la riera de Llémena i passem pel costat de can Nerós, una gran masia restaurada i composta per diferents cossos.
De moment el terreny és força planer, però de mica en mica va augmentant la pujada i no tardem en arribar al peu de la cinglera de Rocafesa, i per arribar a dalt ho fem per un grau, que s'enfila de valent i ens fa suar. Però les vistes que es van albirant a mesura que anem pujant, des d'algun dels miradors naturals que sobresurten del la paret dels cingles, ens fan oblidar l'esforç i la duresa del camí. Poc abans d'arribar a dalt de tot, fem una visita a la cova de Sant Martí, o de Rocafesa. Presenta gran quantitat de passos estrets i és totalment ocupada per blocs de pedra de totes les mides. Tota aquesta zona és plena de coves naturals que van ser ocupades pels humans durant el neolític. Aquestes coves van servir d'hàbitat o de coves sepulcrals als primers pobladors de la zona.
El darrer tram de camí per arribar a dalt la cinglera, presenta algun tram on cal fer alguna petita grimpada per les roques. Res complicat. Per fi a dalt, i ja per camí més planer, ens aturem en una gran clariana a esmorzar i recuperar forces. Amb les piles carregades continuem el camí. Més endavant trobem una balconada, una gran roca que sobresurt de la cinglera, el mirador de Rocafesa, ique ens ofereix unes espectaculars vistes de la vall de Llémena, el volcà de la Banya del Boc, tota la plana del Gironès, els cingles de La Barroca i Sant Roc, i més lluny, El Far, el Montgrí i el mar.
Tot un luxe pels sentits. L'altitud a la que ens trobem, fa que es pugui apreciar molt be el contrast de colors de les diferents zones. Els boscos, els camps de conreu, les pastures, la roca... En un mateix territori conflueixen tres elements que, sens dubte, són l'essència paisatgística de la vall: els volcans mil·lenaris, les imponents cingleres, i la riera i els nombrosos torrents que hi aboquen les seves aigües.
Després d'admirar les magnífiques vistes, seguim el nostre camí, per boscos d'alzines i roures, amb un espès sotabosc. Els camins són ben visibles i ben fresats, i l'ombra del bosc s'agraeix els dies més calorosos. Travessem el Serrat del Bruguetar, i ens dirigim al volcà de la Banya del Boc.
Aquest és un dels millors exponents del vulcanisme quaternari català fora de la zona volcànica de La Garrotxa. El cràter és ovalat i mesura 1300 metres de llargada per 860 d'amplada, i té una fondària de 100 metres. Les seves parets estan cobertes de boscos d'alzines i roures, mentre que el fons, molt més planer i molt fèrtil, està cobert per camps de conreu i pastures. Un ramat de vaques pastura per un prat... Se li atorga una edat aproximada de 120.000 anys d'antiguitat.
Ara ja comencem a baixar cap a Llorà. Ho fem per una pista forestal que ben aviat travessa una zona on trobem grans masies i camps de conreu. Entrem a la població de Llorà per la par alta, i de seguida arribem al lloc on aquest matí havíem deixat els cotxes.
Magnífica caminada per conèixer una mica la història, els pobles, les construccions i alguns dels millors racons de la vall de Llémena. Una caminada sense complicacions però que el seu fort desnivell, sobretot de pujada, fa que la catalogui de caràcter moderat. Han sigut 14km amb 700 metres de desnivell acumulat de pujada i 650 metres de desnivell acumulat de baixada. Però l'esforç ha valgut la pena.
Fins la propera!