dimarts, 17 de novembre del 2009

Tossal d'Orriols

El passat dissabte 14 de novembre hi va haver una nova sortida de l'equip del Caminant per Catalunya, en aquest cas a la comarca veïna del Berguedà. El petit i pintoresc poble de Castellar de n'Hug era el punt de partida (1.395 m.) i es tractava d'arribar al Tossal d'Orriols (1.931 m) per tant uns 500 metres de desnivell fàcils de fer i plens de sorpreses.
Aquest poble conegut per el naixement del riu Llobregat és molt ric amb aigua i té moltes fonts, una vintena. Pel camí trobem la Font dels Torrents o la del Boix. Una ruta que antigament es feia servir per els contrabandistes i encara ara els ramats hi passen per anar cap al Pla d'Anyella. De fet podem seguir les marques blaves que ens indiquen que fem un tram de ruta de la Transhumància. Per aquest motiu trobem alguna cabana de pastors petita.
Entre les roques també descobrim algunes coves i forats. Cal destacar la Cova de la Tuta on es comenta que hi havien posat fins a 400 caps de bestiar (xais)
Seguint camí amunt trobem un antic pou de glaç i un cop arribem al Tossal d'Orriols les vistes son explèndides. El Puigmal, Montserrat, el Pedraforca, el Montseny ... val la pena reposar una estona i gaudir del paisatge.
Si tornem al punt de sortida haurem fet gairebé 10 km que es poden fer en 3 hores 30 minuts tot i que nosaltres ja sabeu que hi hem estat un parell d'hores més.
I l'equip del caminant (un servidor no hi ha pogut anar) ha tingut el plaer d'estar acompanyats d'un gran coneixedor de la zona i de la muntanya, l'Eduard Jornet que viu al Pirineu des dels 25 anys desenvolupant feines de guarda de refugi, guia de muntanya, pister socorrista, etc… totes relacionades amb el món de la muntanya. I segurament heu sentit a parlar del seu fill Kilian Jornet que ha estat tres vegades campió del món de curses en alçada i l'any 2004 es penjà la medalla d'or de cursa vertical, en categoria cadet, del Campionat del Món d'esquí de muntanya.
I a la foto de grup ja ho veieu, que trist, tot homes !!!