dissabte, 23 de desembre del 2023

Bon Nadal !

Aprofitem aquestes dates per desitjar-vos un molt Bon Nadal i un bon any 2024, com sempre ple de salut i muntanya, tot Caminant per Catalunya.



divendres, 22 de desembre del 2023

Collet de les Barraques - Pas dels Lladres - Colladetes de Toses

Sortida a la part alta del Ripollès a tocar de la frontera i als peus del Puigmal amb l'Antoni Llagostera. Divendres 16 juny 2023


El punt de sortida el trobem al Collet de les Barraques, a 1.855 m. Hi podem arribar amb cotxe des de la població de Planoles. En aquest punt és fàcil trobar-hi bestiar pasturant a l'estiu que ens dóna la benvinguda. Ens trobem en un indret de pas del GR-11 que ve de Núria i va cap a Dòrria i la Creu de Meians. També és una de les sortides clàssiques cap al Puigmal que tenim davant nostre imponent. Nosaltres farem un petit tram d'aquest recorregut cap al sostre del Ripollès i la segona més alta de les comarques Gironines. 











Sortim doncs un petit PR que segueix el llom de la carena. Passem per una roca característica, el Roc Blanc, el Pla dels Ventolanesos, les restes de la barraca de pastors del Teixidor i la serra de Planès, una part de la serra de la Vaquerisa.  A la dreta tenim la àmplia fondalada de pastura de l’Estremera, on discorre el riu de Tosa. I seguin ruta arribem al Pas dels Lladres, un indret molt característic i lloc de pas tradicionalment entre Ribes de Freser i Queralbs i la Cerdanya. El nom de Pas del Lladres es molt simptomàtic. Diuen que per aquesta lloc varen passar els protagonistes del drama rural Terra Baixa d’Angel Guimerà. Cap a la dreta seguiríem per la carena cap al Puigmal. 












Nosaltres aprofitem per pujar fins al Puig de Dòrria (2.548 m alt) que el tenim a tocar i amb un petit esforç hi arribem. Hi trobem un vèrtex geodèsic i no cal dir que les vistes son excepcionals. Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC. El nostre recorregut des del Pas dels Lladres fins a les Colladetes podem dir que segueix el límit fronterer amb França. Així ho demostren les fites que anem trobant. Així que des del Puig de Dòrria anem a cercar el petit Cim de la Coma situat en el llom de la carena. Posteriorment passem pel Pla de Gorrablanc, el Pla de les Salines de Dalt i el Pla de Castelló. Tots ell son zones de pastura a l'estiu. En el pla de les Salines de Dalt hi ha una plafó informatiu del camí de al retirada a Vallcebollera. 











Seguin avall arribem al coll de la Creu de Meians on ens retrobem amb el GR-11 que de Dòrria i va cap a Puigcerdà. Aquest també és punt de pas de l'antic camí ral de Ribes de Freser a Puigcerdà i el dit Camí dels Contrabandistes, que permetia que els habitants de Castellar de n’Hug i Gombrén accedissin sense gaires enrenous a Vallcebollera, per practicar el contraban. Aquest espai de la Creu de Meians (1.955 m alt), del camí d’avui, va ser escenari el 6 de juny de 1840 d’un fet històric molt remarcable, l’entrada (que no rendició) de les tropes carlistes comandades pel general Ramon Cabrera. Si en el nord (Pais Basc i Navarra) la guerra carlina del Set Anys (1833-1840) va acabar amb l’Abrazo de Bergara (31 d’agost de 1839), a Catalunya i país valencià va continuar fins l’estiu de 1840. Estem, doncs, en un lloc molt especial, ja que per aquí va passar el primer exili important i nombrós, dins de la llarga guerra entre liberalisme i absolutisme, del segle XIX espanyol. Seguim el camí direcció el petit cim del Pla de la Bassa. En aquest tram passem per una zona de búnquers de la Línia P, la línia fortificada franquista que intentava protegir la frontera amb França davant la possibilitat d’invasió dels aliats a l’acabar la guerra mundial. 











I si seguim baixant arribem fins al punt final de la excursió: les Colladetes de Toses. Segurament ho coneixereu més per la Collada de Toses ja que és el punt on passa la carretera N-260 que puja de Ripoll i va cap a Puigcerdà i a més hi ha el trencant que va cap a la Molina. També hi trobem una instal·lació hotelera. Aquí hem previst deixar-hi un cotxe per poder tornar cap a casa. Una sortida de 16 kilòmetres i un desnivell de 780 metres de pujada i de gairebé 900 de baixada.