diumenge, 5 de setembre del 2021

La Jonquera

LA JONQUERA - CASTELL DE ROCABERTÍ – SANTA LLÚCIA – VEÏNAT DE CANADAL
Dissabte 10 juliol 2021 (Mª Clara Martínez)

Magnífica ruta pel municipi de La Jonquera, a l’Alt Empordà, molt lligada a la memòria de l’exili, en la que gaudirem de molta història i vistes espectaculars.
Iniciem el recorregut al poble de La Jonquera, on en destaquem l’església parroquial de Santa Maria, del segle XVI, i el Museu Memorial de l’Exili. Aquest museu és un centre d’interpretació que recorda els exilis provocats per la Guerra Civil d’Espanya i de Catalunya. Sobretot l’exili dels vençuts, dirigents de la Generalitat, de la República espanyola i del govern autonòmic basc. Situat al mateix pas fronterer per on van fugir la major part dels exiliats, el MUME compagina les funcions museístiques, a través de les exposicions permanent i temporals, amb les de recerca històrica i de difusió pedagògica.












Sortim del poble per l’extrem Nord, per una pista en direcció al Castell de Rocabertí (anirem trobant rètols) A un parell de kilòmetres del poble hi ha una placa en commemoració d’un antic camp de presoners. En aquest lloc, acabada la Guerra Civil, hi va haver un camp de presoners on es tancaven els vençuts i eren convertits en treballadors forçats. Si tenim temps i ens entretenim una mica, podem intentar localitzar algun dels molts búnquers que hi ha a la zona, testimoni de la fortificació dels Pirineus per part de Franco en acabar la Guerra Civil.
Passem pel Mas Brugat, una curiosa edificació al damunt de la roca, amb un estil poc definit. Seguim el nostre camí i no tardem en tenir les restes del castell de Rocabertí pel damunt dels nostres caps. Una pujadeta més i hi arribem. El castell de Rocabertí és un castell roquer situat a uns 3 km al nord-est de la vila.


Està acinglerat sobre una escarpada penya granítica de forma cònica i es pot veure amb facilitat des del poble, que queda als seus peus. Actualment, en resten només les ruïnes. S'esmenta per primer cop el 948, però tot fa pensar que és bastant anterior. L’edifici conserva el portal d’entrada, l’escala d’accés restes d’una torre triangular. També hi ha restes de la capella dedicada a Sant Romà.
El que sí que impressiona són les grans vistes que tenim des d’aquest lloc, cosa que ens fa adonar de la importància del castell com a punt de control i vigilància.











Encara ens queda una pujada forteta que ens fa suar de valent, fins el Puig Falguers. Un cop assolit aquest punt, ja tot és baixada. Poc després del Puig Falguers el nostre camí entronca amb el GR-11, ruta Transpirinenca, i que anirem seguint una bona estona, fins més enllà de l’ermita de Santa Llúcia. Els primers indicis de l’existència del temple són de l’any 947 però que en aquella època figurava amb el nom de Sant Miquel de Solans, per comptes de Santa Llúcia. Des de l’antiguitat va ser considerada la parròquia de la població fins que, a l’any 1362, el bisbe de Girona va autoritzar que la parròquia fons la de Santa Maria, ubicada en el nucli de l’actual La Jonquera, possiblement perquè aquest començava a tenir importància de trànsit i població. Al voltant de l’ermita hi ha una zona d’esbarjo,, amb bancs i taules, barbacoes, i una font no molt lluny.












Seguim el descens, de tornada al poble, per pistes forestals, i passem pel dolmen de Canadal i el veïnat de Canadal, on hi destaquen l’antic castell, ara restaurat i convertit en restaurant, la capella de Sant Jaume, i un grapat de cases disperses.
I poc després ja som de tornada al poble de La Jonquera. Una preciosa i enriquidora caminada, que ens ha portat a visitat llocs de gran interès. Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera.

Powered by Wikiloc