dijous, 24 d’octubre del 2024

Olesa de Montserrat

Excursió a la població d'Olesa de Montserrat i el seu entorn de la mà d'en Joan Soler, veí de la població, geògraf i escriptor. Un amant de la natura que coneix aquest territori a la perfecció. (dissabte 16 març 2024)

 
Ens situem a la comarca del Baix Llobregat i sortim des d'un dels extrems de la població on ja ens espera en Joan i una bona colla de caminadors. Començem al portal i capella de Santa Oliva. Va ser construït a finals del segle XVI i és el darrer dels antics portals que tancaven la vila que queda dempeus. L'any 1675 es va edificar a sobre la capella dedicada a Sant Oliva de Palerm, patrona de la població.











Iniciem doncs la ruta per descobrir l'entorn proper a Montserrat amb una gran riquesa patrimonial. Deixem Olesa enrere i anem direcció Can Llimona. No gaire lluny del poble ens desviem un moment a l'esquerra per entrar a la Vinya de Duxans. És una propietat privada però en Joan ens vol mostrar una de les peculiaritats de la zona. Es tracta de la barraca Olesana. És una construcció simple de pedra seca amb un embigat de troncs a dues aigües aprofitant els materials que hi ha: la pissarra i l'olivera. D'aquesta manera l'embigat està fet amb fusta d'oliveres velles. Una construcció ben curiosa pels amants de l'arquitectura popular i la pedra seca. Quan parlem de vinya, en aquesta zona del Baix Llobregat, fa referència a terreny de terra per cultivar. 











Deixem la vinya doncs i seguim el camí recuperant la pista que passa a tocar de Can Llimona, una masia de planta basilical amb el cos central més elevat i coberta a dos vessants. Consta de plata baixa, pis i golfes. L'origen d'aquest mas es pot remuntar a l'època medieval. Seguim pujant amb vistes espectaculars a la Muntanya de Montserrat. Al fons anem deixant les poblacions d'Olesa de Montserrat i Esparreguera. Seguim a tocar del bosc del Gavatx dominant per alzines. Anem fent pujada i les vistes van millorant i seguim direcció la masia de Puigventós. Trobem altres cabanes però una mica abandonades envoltades de vegetació. Arribem al coll d'Oriol on hi ha les restes del Mas de Puigventós. S'ha trobat restes que situen el mas cap al 1386 i que s'anomenava coll d'Oriol. Va tenir els seus millor anys durant el segle XVI. El 1950 va ser abandonat i es va ensorrat a mitjans dels anys setanta. Deixem enrere el coll d'Oriol i agafem un corriol que enllaça fins al proper punt, el Pla del Fideuer. Cal fer una mica més de pujada per una zona rocosa. No té cap dificultat però cal anar amb compte de no caure. El camí coincideix amb el canvi de terme, deixem Olesa de Montserrat i entrem en terme de Vaquerisses. També coincideix amb el canvi de comarca, del Baix Llobregat al Vallès Occidental.  Part del terreny que recorrem era ple de conreu de vinya i olivera que al anar-se abandonant, el bosc és ara el protagonista. Les vistes a Montserrat van guanyant en presència. Un cop al pla del Fideuer el travessem. Es tracta d'un coll de muntanya. A tocar hi trobem el Puig Cendrós, un cent cims que avui no hi pujarem. Per una pista de molt bon fer arribem al coll de les Espases. 











Hi trobem un fantàstic mirador de Montserrat. Forma part dels miradors amb el nom dels set balcons de Montserrat. Es veu fins i tot el Monestir. També veiem Sant Salvador de les Espases, un altre lloc de visita obligada pels amants de l'excursionisme i que ja hi hem dedicat un programa tot Caminant per Catalunya. Hem tornar a entrar en terme d'Olesa i anem baixant amb vistes ara al riu Llobregat i alguns dels seus atractius com el Balneari de la Puda. Amb aquesta ruta hem descobert aquests entorns potser desconeguts propers a la muntanya de Montserrat. Tornem al poble també digne de fer-hi una visita i un bon dinar.


Powered by Wikiloc