Nova sortida a per la població d'Argentona, en aquest cas el passat 28 de febrer, per descobrir la Via Romana de Parpers amb en Víctor.
Per anar per feina podem deixar el cotxe al polígon industrial nord. Tenim a tocar la autovia que ve de Granollers i que haurem de travessar per sota. També tenim la riera d'Argentona que avui baixa seca. Comencem doncs la ruta direcció la urbanització de les Ginestes i cal anar seguint la riera de Riudemeia, també completament seca. De mica en mica anem trobant terreny agrícola i algunes masies importants. Per exemple, Can Pins o Can Blanch. Una masia catalana del segle XVI amb orígens que es remunten al 1556. O la casa del Bell Racó, una finca privada immensa que acull esdeveniments especials.
Ens anem endinsant a la Serralada Litoral i trobem la font de can Robirosa, que tampoc hi hem trobat aigua, però si un bon punt per esmorzar. Molt a prop hi ha la casa del mateix nom, que està en runes i en queda poca cosa. Ens sorprèn aquesta zona ja que està plena de minosa. Una planta que és invasora i que va creixent a tot l'entorn. El seu color groc fa que sigui espectacular. A mida que ens anem enfilant, les vistes començen a ser protagonistes, amb el mar al fons. Anem arribant al punt més alt i coincidim amb un petit tram del GR 92 que ens porta fins al coll de Parpers, a l'antiga carretera que unia Mataró i Granollers abans de fer els túnels i el traçat de la C60. En aquest punt hi trobem una betzinera i un restaurant que no estàn en funcionament. Actualment son pocs els vehicles que hi passen. I també hi ha un monument en recors als caiguts a la Gerra Civil. La construcció vol recordar el bon grapat de persones assassinades en aquest punt.
Ara cal seguir un petit tram de la carretera direcció Mataró, on tornem a entrar a la comarca del Maresme i de seguida a ma dreta hi ha el trencant on comença la veritable via de Parpers. Els plafons informatius ens ajuden a conèixer aquest tram excepcional. De seguida veiem que era una calçada molt ample. També veiem els passos d'aigua i els murs que ens donen una idea del traçat. Actualment el camí està molt enfonsat. La seva amplada permetia el pas de dos carros. Aquest tram de via té un recorregut de poc més d'un quilòmetre amb un desnivell de 125 metres. Es conserven encara moltes restes dels murs de contenció. També hi podrem veure alguns contraforts que aguanten els murs. Tot i que no es pot precissar amb prou certesa la seva construcció, es creu que ja existia cap al segle II aC. També hi ha un pont de l'època amb una volta interessant.
Per acabar la sortida cal continuar baixant fins a recuperar la zona de Can Pinós i per tant tornar cap als cotxes. Nosaltres hem aprofitat per acostar-nos fins al centre d'Argentona per acabar la ruta gaudint dels seus atractius.
Powered by Wikiloc