dilluns, 5 de febrer del 2024

Vallibierna i Culebras

Excursió especial la d'aquest estiu acompanyant al Club Excursionista Ripoll en una de les seves tradicionals sortides per fer un parell de cims de 3.000 metres, el Vallibierna i la Tuca de Culebras. (22 i 23 de juliol de 2023)

 
Ens situem a la comarca de la Ribagorza a la comunitat d'Aragó i més concretament en terme de Montanuy. Podem acostar-nos amb cotxe fins a tocar de la presa de l'embassament de Llauset. Un cop hem deixat els cotxes cal creuar un túnel d'uns 800 metres aproximadament i que ens porta fins a l'estany de Llauset, situat a 2.200 metres. Aquí la imatge ja és espectacular amb una bona vista del nostre objectiu, el Vallibierna. 











Aquest embassament té un origen glacial tot i que es va fer més gran artificialment amb una capacitat de 17 hectòmetres cúbics d'aigua i com no, aprofitat per la producció hidroelèctrica. El camí comença vorejant aquest estany que de mica en mica anem deixant enrere. Seguim pujant en diagonal seguint el GR18 direcció el coll de Vallibierna i per unes passeres travessem un rierol. Passem per l'estany de Botornás que haurem d'anar vorejant per seguir pujant, ja amb molt bones vistes. 











Al cap d'una estona arribem al refugi de Llauset situat a 2.425 metres. Es tracta d'un refugi guardat que funciona tot l'any amb 86 places. És un refugi modern pensat per al segle XXI. S'ha procurat que fos un edifici energèticament eficient, amb aïllament tèrmic i reduint costos en el manteniment i l'obra. Un bon lloc doncs per passar-hi la nit. Com que som una bona colla, alguns han de dormir amb tendes a fora, ja que a l'estiu i en cap de setmana acostuma a omplir-se de seguida. Abans de dormir, un bon sopar i una bona tertúlia amb els amics i companys del Club Excursionista Ripoll. De bon matí ja estem apunt per assolir els cims que tenim a tocar. Abans peró haurem de suar una mica i superar els 600 metres de desnivell que hi ha. El recorregut continua passant per petits estanys que milloren el ja espectacular paisatge d'alta muntanya. Els estanyets de Coma Arnau, l'estany Xelat, estany Redó o l'estany Negre. Anem fent parades per reagrupar-nos i descansar i també per anar treien capes de roba. Ara ens cal fer una darrera pujada que ens acosta fins a la carena del mateix cim i fer un tram que ens aporta vistes als dos costats i gairebé de vertigen. I finalment arribem al Pic de Vallibierna de 3.056 metres. Ens trobem en un massís just al davant de la Maladeda, per tant les vistes a l'Aneto son espectaculars.


Després de fer la foto de grup seguim cap al proper objectiu, la Tuca de Culebras que la tenim a tocar. Per arribar-hi cal passar el famós pas de Cavall. Es tracta d'una cresta d'uns 30 metres de longitud i amb caiguda als dos costats. Aquest pas es creua normalment, com indica el seu nom, a cavall per la cresta o també passant per la part nord que està menys inclinada i agafant-nos a la part superior i buscant suports per als peus. I de seguida arribem al Culebras, de 3.051 metres. L'espai és molt petit i gairebé no hi cabem tots al cim.



S'ha girat una mica de vent i decidim començar a baixar. Primer amb molt de compte pr un tram de roques, llavors remuntem cap a l'esquerra per una zona de tarteres fins arribar al coll de Llauset on ens mereixem un bon descans. Ara pràcticament ja hem fet la part més complicada i només ens queda la baixada per la vall de Llauset i que ens ha de portar fins al llac del primer dia, on tenim els cotxes. Anem recuperant la zona d'herba de millor caminar i el so de l'aigua del riu Llauset. I després d'una llarga baixada arribem al túnel que ens porta a l'aparcament. Una gran sortida per cims de 3.000 metres amb els companys del Club Excursionista Ripoll.











Però malauradament, com hem dit també al vídeo del programa, acabem aquesta crònica amb una mala noticia. I es que el president del Club Excursionista Ripoll, en Marià Morera, i que formava part d'aquesta sortida, ens ha deixat. (11 octubre 2023) Un accident a la muntanya, on li agradava estar, ha trastocat a tots els amants de l'excursionisme. Que aquesta sortida del Club sigui un homenatge i un record per molts anys.