dilluns, 14 de novembre del 2011

De Falgars a l'Avenc

Continuem avançant en el nostre camí particular seguint el GR II. Aquest dissabte hem dit adeu a la comarca de la Garrotxa, sortint des de Falgars d'en Bas on de bon matí hem pogut gaudir d'unes vistes magnífiques del Puigsacalm i del Pirineu i el Canigó amb les primeres neus. En canvi als nostres peus la boira ens cobria la Vall d'en Bas. Només començar ja ens trobem el Sallent de Falgars, un magnífic salt d'aigua. Els primers 6 km de la ruta es fan seguint la pista asfaltada i amb una horeta passem per can Pujalriu, una magnífica masia que ens obre les portes d'Osona, desprès de travessar el rierol del mateix nom. I de seguida arribem a l'Hostalot i el pont del mateix nom, molt lligat al pas de traginers i nombroses tropes que es dirigien als quarters d'Olot i Camprodon.
La carretera continua i ara pujant una bona estona, però nomès cal girar el cap i continuar gaudint de les vistes que amb una bona llum i els colors tardorencs ens han fet disparar moltes fotografies. I escampades per tot arreu, cases i masies que amb el seu bestiar acaben de guarnir el paisatge. Al coll de Pruit deixem l'asfalt per un camí que ens porta a Pruit, un petit nucli de població que pertany a Rupit-Pruit on destaca l'església de Sant Andreu, romànica i que va patir els terratrèmols del S XV.
Necessitem 50 minuts per arrribar a Rupit on val la pena perdre-hi tot el temps del món per gaudir de carrers, places i racons. L'església de Sant Joan de Fàbregues i les restes del castell estàn documentats de l'any 968. Un poble que manté l'hegemonia mediaval que el fa atraient: carreres empedrats, cases rústiques del segles XVI i XVII, el peculiar pont penjat de fusta o l'església barroca de Sant Miquel.
Deixem aquest poblet seguint el gr que ara puja de valent. Amb una horeta guanyem uns 200 metres de desnivell que es fan una mica pesadets, però alhora agradables ja que travessem una fageda que encara conserva els colors de la tardor amb diversos tons fins arribar a Rajols, una masia del 1787 que compta amb unes instal.lacions ramaderes. I fins aquí la sortida, caminem una miqueta mes i ja som als cingles de l'Avenc de Tavertet on ja veiem el pantà de Susqueda al fons i una vista espectacular de les Guilleries, el Montseny i els cingles veïns (de Tavertet, l'Avenc i el Far).
16 kilòmetres més de GR II que hem fet amb unes 6 hores contant parades i fondes i es que avui valia la pena anar gaudint de tot el que trovabem. I avui poques anècdotes, potser comentar el molt bon temps que feia per ser a mitjans de novembre i que ens ha fallat una mica la logística ja que per accedir a Falgars hem fet tota la volta per la carretera que enllaça la Vall d'en Bas amb Rupit i Osona. L'altre dia, en canvi ens van obrir l'accés per un camí molt més ràpid i que en aquest cas no ens van voler deixar passar. Pro vaja, gràcies a en Joan i la Marina hem solucionat el problema. Fins la propera. Us deixo l'enllaç de la sortida que vàrem fer al Grau d'Olot on també vàrem passar per el pont de l'Hostalot.