dimarts, 1 de desembre del 2015

Puig de les Cols

Puig de les Cols des de Sant Feliu de Guíxols (28 novembre 2015)

Aquesta ruta, ens permet conèixer els elements naturals i arquitectònics que defineixen el massís d’Ardenya.
Iniciem el recorregut a Sant Feliu de Guíxols, a l’estació d’autobusos i caminem pel costat de la riera de les Comes, per la Vall de Mascanada. Un antic molí de vent es testimoni de la importància de l’aigua en aquesta vall, que en els seus temps havia subministrat aigua al poble.
Anirem seguin les marques blanques i vermelles del GR-92 fins el coll de l’Escorpí. El primer que ens crida l’atenció, al poc de deixar el poble, es la casa-museu Ratpenat, a la que dedicarem uns minuts. Es ca l’Almar, la casa de Josep Almar, un artista ´de Sant Feliu molt complert, i un dels especialistes en miniatures navals amb mes prestigi de Catalunya. En aquesta casa, en Josep Almar, l’any 2008 hi va obrir un museu amb una inacabable col·lecció de vaixells en miniatura i a escala, estris mariners i màquines i enginys de tota mena. La visita es fa curta, el lloc es encisador.... 











Però hem de seguir. Continuem seguint la riera de les Comes, vall fèrtil i plena de masies, amb pous i basses on encara es fa una mica d’horta. 
El Mas Panarro, can Puignau, Mas Abric, can Ralet, exemples de masos molt ben conservats... Tot seguit deixem la vall per enfilar-nos cap a la serra del Puig de les Cols. Aquesta serra, és part important de la conca de la riera de les Comes i, a la part alta, veurem uns bonics roquissars.
Per un entretingut corriol de pujada arribem al Coll del Vidre. Abans de saltar a l’altra banda, si ens girem, gaudirem de vistes sobre Sant Feliu i el Puig Gros, on hi ha unes monumentals antenes. Un cop passat el coll, a l’altre costat, gaudim d’una esplèndida vista dels doms granítics anomenats Carcaixells d’en Dalmau i el Montclar. El Montseny i les Guilleries a la llunyania, a l’altra banda de la plana selvatana.
Ens desviem per un corriol per assolir el cim del puig de les Cols, tot passant per la Roca Verdera, un conjunt de monumentals roques que reben aquest nom per la gran quantitat de verdet que cobreix gran part de la seva superfície. 










Des del cim del puig de les Cols (416’8m), gaudim de 360º d’esplèndides vistes, fins on allarga la vista. La costa empordanesa, gran part del massís d’Ardenya, el Montseny, Guilleries, Plana de Girona.... i al fons el Pirineu. Tot un luxe pels nostres sentits.


Aquest es un lloc immillorable per aturar-nos a recuperar forces amb un bon i merescut esmorzar. Tornem al camí principal per on hem vingut i continuem la ruta, fins el coll de l’Escorpí. Aquí girem a l’esquerra, cap el Coll de la Creu d’en Barraquer.
En aquest coll, a més d’una creu de ferro, hi trobem un mosaic i tot d’elements en record d'un jove adolescent de Sant Feliu que, fent una marxa popular, va morir sobtadament en aquest mateix lloc.
Seguim per pistes forestals, fins l’ermita i el mas de Sant Benet, tot abandonat en total estat ruïnós. A partir d’aquí, el descens es fa més evident.
Baixem per senders fins el collet de la Mare de Déu i ens desviem uns metres per veure el racó de les Tres Fonts. Passem per un tram de camí romà, amb un empedrat força ben conservat, i arribem a la carretera de Tossa.
Passem per la urbanització de ‘‘les Penyes’’. Com el nom indica, som a sobre d’un tram de costa a 90 m per sobre el mar. Podrem gaudir de boniques vistes sobre el litoral. Tot seguit, val la pena, acostar-se a l’Ermita de Sant Elm, des d’on gaudirem de bones vistes de Sant Feliu i la costa d’alts penya-segats en direcció a Tossa de Mar.











D'aquí ja baixem fins la platja de Sant Feliu, i enfilem fins el Monestir, la Porta Ferrada i l’Arc de Sant Benet, on donem per acabada la sortida d’avui. Una ruta molt entretinguda i agradable, no molt exigent, apta per a tothom qui tingui un mínim de preparació.


Text: Maria Clara Martínez  -  Fotos: Eudald Teixidor