diumenge, 7 de juny del 2009

Espinavell - Fonts del Ritort - Mines del Toron - Coll Pregon

Nova sortida de Caminant pel Ripollès aquest dissabte 6 de juny. Hem fet una excursió potser poc coneguda però molt interessant. La sortida es fa des de Espinavell (1.250 m.) a 5 kilòmetres de Molló. Nosaltres ho hem fet a les 7 i 20 minuts del matí quan encara refrescava força. La ruta comença seguint la pista forestal que ens portaria a Setcases passant per la Collada Fonda però quan portem 10 minuts trenquem a la dreta per un sender molt interessant i que de seguida segueix el riu Ritort. Seguint per aquí al costat del riu i a vegades travessant-lo quedem maravellats dels racons i de la quantitat d'aigua que baixa. Quan portem una horeta passem per el Roc de Salarca i amb una hora i 20 minuts més arribem al primer objectiu de la sortida, el naixement del riu Ritort. Neix a l'extrem sud-est del Costabona i passant per Molló, desenboca al Ter al seu pas per Camprodon. A la foto podeu veure la quantitat d'aigua que hi surt aquests dies.

A partir d'aquest punt pujant una mica i amb 20 minuts, arribem a la segona parada, les Mines de Toron on antigament s'extreia Molibdenita. No cal dir que en Llagostera hi ha fet una ullada. Una mica més amunt, al Pla de Turon, hem esmorzat tot i que avui no hem sobrepassat la hora (40 minuts) ja que tot i fer sol ens hem abrigat una mica i el cel començava a tapar-se.

La seguent hora de camí és molt plàcida. Va planejant amb un camí ample enmig de prats verds i passant per Coll de Siern (1.629 m) Coll Pany (1651 m) Coll dels Maçanells (1.604 m) i Coll Pregon (1.535 m). Tota aquesta zona limita amb França i si hi ha bona vista (avui teniem boira) es veu perfectament el massís del Canigó i fins i tot la zona costera francesa.

Si us heu fixat en la foto de grup feta a Coll Pregon, el cel ja pintava malament. Eren les 12 del migdia i fins i tot sonava algun tro. Aixó ha fet que els 2 kilòmetres i mig que ens separaven d'Espinavell i els 250 metres de desnivell els haguem baixat bastant ràpid, tot i que a mida que ens anàvem acostant al poble i per exigències de guió hem afluixat la marxa. Alguns però ja feien la cervesa a Espinavell. En total uns 15 kilòmetres que podeu fer en unes 4 hores.Nosaltres a més hem tingut la sort de gaudir de la companyia d'en Josep Pastoret de Molló que es coneix la zona pam a pam. I pel que fa a les anècdotes comentar que els que ens hem posat calça curta hem patit les maleides ortigues en el tram de pujada i la herba molla. Altres però han begut el café amb formiga inclosa. I trencant esquemes, abans de les dues ja estavem i per tant a les 3 a casa.