dilluns, 5 de juliol del 2021

Castellar de n’Hug – la Tuta - Tossal d’Orriols – Fonts del Llobregat
Mª Clara Martínez (dimecres 5 maig 2021)
Una interessant i molt bonica sortida per terres berguedanes.
  
Iniciem la ruta al poble de Castellar de n’Hug, construït esglaonadament, adaptant-se al relleu, al peu dels cingles del Balços. S’aplega al voltant de l’església de Santa Maria d’origen romànic, i és molt interessant donar un volt pels seus carrerons, molt ben arranjats, i gaudir de les vistes del mirador que hi ha al final del carrer de Baix, o el pany de muralla de l’antic castell i el Museu del Pastor al carrer de Dalt. El poble manté la seva estructura medieval, amb cases de parets gruixudes, porticons de fusta i teula catalana.











Sortim del poble en direcció als barris de La Ribera i de l’Erola, en forta pujada, i continuem fins a trobar la Font dels Torrents, on hi ha un desviament amb la indicació de la cova de la Tuta. Espectacular. Per la seva situació, una gran balconada sobre el poble, i excel·lent visibilitat, és coneguda des d'antic i utilitzada com aixopluc i per recollir el bestiar. Presenta una gran entrada, amb mostres d’haver sigut obrada i tancada amb una porta de fusta. Té el terra anivellat, un fals sostre per recollir aigua i a uns 25 metres de l’entrada s’hi ha col·locat una barrera de pedres per tal que el bestiar no es pugui endinsar en la cova. Un bon lloc amb esplèndides vistes per esmorzar una mica i agafar forces pel que ens queda encara. 












Reprenem el camí, seguint les marques blaves, en moderat ascens, passant per l’espectacular mirador del Roc del Batlle, per la Font del Boix, fins arribar al torrent (torrent de la Font del Boix) i que hem de creuar. A partir d’aquí deixem el camí i per prat herbat, i amb la mirada posada al cim del Tossal d’Orriols, que ens queda a l’esquerra, allà que anem. L’únic que hem de fer es anar cap amunt, de la millor manera que puguem. La pujada és forta, però sense cap complicació. Al cim, la gran recompensa: unes espectaculars vistes 360o. Pedraforca, Ensija, Puigllançada... i Castellar de n’Hug allà, al fons. Una meravella. La baixada la fem igual que la pujada, en direcció sud-est, sense camí i en fort desnivell fins el collet de les Saleres, on trobem la pista que haurem de seguir fins el final. Al collet, podem atansar-nos al promontori rocós que hi ha al final per fer quatre fotos i en acabat seguir la pista.












Passem per la Pleta d’Orriols. Una pleta és una estructura senzilla, sense sostre i a l'aire lliure, per guardar el ramat agrupat i protegit i que generalment s'utilitza per al ramat oví. En aquesta es pot apreciar el tancat amb tota claredat. Al costat també hi ha una barraca en perfectes condicions. Seguim per la pista, ample i de molt bon caminar, fent algunes llargues llaçades, fins la masia de cal Pau Solana i la casa de colònies de ca l’Orriols. En aquest punt haurem de passar pel costat d’una tanca metàl·lica i seguir per la pista que va per sota la casa. En un parell de minuts arribem a l’inici d’un camí molt ben arranjat, amb baranes i plafons explicatius, on es troben les Fonts del Llobregat. El naixement del riu Llobregat és digne de ser visitat per la seva espectacularitat, sobretot en temps d’aigües abundoses. És una autèntica meravella veure com brolla l’aigua de les parets rocoses, formant espectaculars salts de furioses aigües.












Fem fotos, i més fotos. I en acabat, tan sols ens queda seguir el camí, que fent unes poques ziga-zagues i amb escales per salvar el desnivell, ens porta de tornada a l’aparcament on hem deixat els cotxes a primera hora. Una sortida fantàstica, en la que hem gaudit de natura, impressionants vistes i paisatges, i racons amb molta historia. Sens dubte molt aconsellable. Amb un mínim de forma física, és apta per a tothom. 


Desitgem que us hagi agradat i us esperem a la propera, com sempre, tot Caminant per Catalunya.


Powered by Wikiloc