diumenge, 17 de febrer del 2008

Calldetenes - Folgueroles - Sant Julià

Excursió molt complerta la d'aquest dissabte per la comarca d'Osona. Per començar ja no sabia quin nom posar ja que la sortida està farcida de continguts culturals deixant per un dia el paisatge. Hem fet una circular per els tes pobles, Calldetenes, Folgueroles i Sant Julià descobrint els encants de tots ells.
D'una banda no ha faltat el romànic i les ermites. La de Sant Jordi de Puigseslloses amb un dolmen al seu costat del mateix nom de finals del III mil.leni. O la de Sant Roc, del segle XIX, o la de Sant Martí de Riudeperes.
Un dels atractius d'avui era el poeta Jacint Verdaguer. Des de la casa de Can Tona on hi va escriure la primera versió de l'Atlàntida, o la ermita que hem comentat abans de Sant Jordi, on hi va dir la primera missa als 25 anys, o la font Trobada. I al poble de Folgueroles també hem entrat a la casa museu Verdaguer on va nèixer el poeta i on es pot contemplar com era una casa en aquella época i la seva vida.

A Calldetenes hem descobert la Ruta dels Molins, un espai de quasi 3 kilòmetres de llargada on les aigües ens porten per cases antigues i fins a sis molins dels quals un es pot visitar i encara funciona, el de la Calvaria, convertit en un autèntic museu. El vídeo d'aquesta setmana precissament és com funciona un molí.
I com que no podia faltar un castell, hem pujat al dels Moros de Sant Julià de Vilatorta, de l'antic casal de Bellpuig del segle XII.

En definitiva una excursió que us recomanem que hi aneu o la veieu per Televisió del Ripollès d'aquí uns 15 dies més a menys.

En l'apartat d'anècdotes i curiositats que li agraden tant a l'Agustí podem dir que avui hem fet un barrig barreig a la excursió. Començant per el recorregut ja que anàvem de tard i ens esperàven al molí i ens hem saltat la pujada al castell i la visita a Sant Martí. Evidentment l'hem fet desprès, tornant-hi amb el cotxe i a la hora del muntatge, per la TV no notareu res de res. Farem una mica de trampa. Tot i aixó hem caminat els 17 kilòmetres reals de la excursió amb gairebé 4 hores més unes 3 hores de pauses i visites. A la foto de grup hi falta la filla d'en Chueca, la Vanessa que avui ens ha acompanyat i per cert, no ha tastat el famós vi chueca. I la rematada final és per en Dalmau que hem descobert que el seu rellotge va amb hora solar !!! és a dir una hora menys !! és per aixó que ha encertat tots els rellotges de sol que hem trobat.

Donem les gràcies a les facilitats que ens han donat tant a la casa museu Verdaguer com al Molí i en especial a la Gibet i a en Josep i el seu fill.