diumenge, 24 de març del 2019

Sitges - Vilanova i la Geltrú

SITGES – VILANOVA I LA GELTRÚ
Dissabte 2 febrer 2019 (Mª Clara Martínez)
Avui hem fet una esplèndida caminada resseguint un tram del GR-92 a comarca del Garraf. Hem anat de Sitges a Vilanova i la Geltrú per la costa. Hem deixat els cotxes a Sitges, a prop de l’estació de tren. La idea és fer la tornada amb el tren.
Iniciem la caminada a la Punta de la Torreta, a l’extrem est de la platja de Sant Sebastià. Davant nostra, l’ermita del mateix nom i un mar embravit que estavella les seves onades amb força. Per un estret carreró ens dirigim a l’església de Sant Bartomeu i Santa Tecla, que amb la seva estampa característica presideix el poble i el passeig marítim. 










Anem resseguint tot el passeig, amb palauets i cases colonials a una banda, i el mar a l’altre. És un passeig ample i molt ben cuidat, que convida a caminar o fer tota mena d’activitats. A més, a Sitges podem visitat el barri de pescadors amb les seves casetes blanques, els edificis modernistes o colonials, el Museu-Palau Maricel, que alberga una gran col·lecció d’art, el Museu Cau Ferrat, del que va ser propietari Santiago Russinyol i que alberga obres de Picasso i El Greco. O es pot gaudir d’una amplia oferta d’espectacles culturals i d’oci: Festival Internacional de Cinema Fantàstic, Carnestoltes, concerts.... i moltes coses més.
En arribar a la Riera de Ribes, a tocar del Club de Golf, deixem la costa per uns moments per anar a visitar l’ermita de La Mare de Déu de Gràcia i el Castell de Miralpeix. Anem donant la volta al Club de golf, fins arribar a una petita rotonda en la que ens queda de cara un carrer curt però amb fort pendent. El seguim i en pocs minuta arribem al coll. A la drets, les restes del cantell. A l’esquerra l’antiga torre de comunicacions i l’ermita de la Mare de Déu de gràcia, que es troba en un lamentable estat de degradació. Els mariners, les famílies dels mariners, o en general tots qui necessitaven protecció dels perills de la mar, s’encomanaven a aquesta verge. Amb unes bones vistes de la costa, fem una aturada per esmorzar.












A la baixada passem a tocar de l’antic mas de Miralpeix, quasi del tot ensorrat, però del que encara es pot apreciar una magnífica torre fortificada amb uns grans contraforts. Tornem a ser a tocar del mar, a la Punta de les Coves, a l’altra banda del Club de Golf, i ens trobem amb un tram de costa molt més escarpada, amb penya-segats que amaguen gran quantitat de coves i foradades. La cala Verda, la del Gegant, la dels Musclos, la Llarga.... fins arribar a unes esplèndides cales de còdols, la Cala dels Gegants i Cala Xica. La fúria del mar, que fa espetegar les onades amb molta violència a tocar del camí, no ens permet baixar a les cales ni a apropar-nos a les boques de les coves...










Continuem el camí en direcció a Vilanova i la Geltrú, a estones per un estret sender a tocar les vies del tren (cal anar amb molt de compte...). La Platja del Gaspar, el Pati Blau, La Cala del Barco, el Racó de Sant Jordi.... racons d’una impressionant bellesa. I així, gaudint de la bellesa de la costa i la fúria del mar, arribem a tocar a Vilanova i la Geltrú. Ens arribem fins la Platja de Sant Cristòfol, de sorra molt fina i amb les immenses onades intentant d’atrapar-nos... Voregem el far i anem a trobar l’estació de tren. Un incident a la catenària fa que hagem d’esperar quasi una hora a l’estació, que aprofitem per fer la cervesa. Per fi es reprèn el servei ferroviari i podem tornar a Sitges, on tenim els cotxes, donant per finalitzada la sortida d’avui.


Una sortida fantàstica que es pot fer en un matí, sense cap dificultat tècnica i que es pot fer amb mainada (amb molt de compte). Ens ha permès gaudir de la bellesa d’aquest tram de costa amb racons extraordinaris, hem gaudit de magnífiques vistes des de l’església de la Mare de Déu de Gràcia ( aquest tram és optatiu, es pot seguir per la costa), I avui hem tingut el valor afegit de la fúria del mar, que feia espetegar amb molta força les escumoses onades contra els penya-segats. Esperem que us hagi agradat i us esperem a la propera.