diumenge, 4 d’abril del 2010

De Pedret a la Portella (2 abril 2010)

Escriu Antoni Llagostera:
Un equip reduït de “Caminant per Catalunya” de TV del Ripollès va fer el pasta divendres Sant, dia 2 d’abril de 2010, el recorregut entre el pont romànic de Pedret i el monestir de Sant Pere de la Portella. Hi hagueren baixes significatives ja que alguns volien menjar el darrer bacallà de Quaresma i altres varen argüir la matinera hora de trobada, les sis del matí. Fou una excursió molt interessant i amena per una zona propera al Ripollès però a la que no tenim gaire tendència a anar-hi. L’Andreu va quedar meravellat amb el pont romànic de Pedret, on s’arriba per Berga, i en el reportatge, amb permís de l’Eudald, veurem imatges del pont de dret i de través.
L’església preromànica de Sant Quirze de Pedret mereix un esguard, encara que quan nosaltres passarem pel lloc estava tancada i barrada. La pujada del camí escollit per la Rasa del Guimbàs fou dura ja que en menys d’una hora es pugen 470 metres fins al Pla de Sant Miquel. Sant Miquel de Canals, amb els seus planells, és un lloc que va suposar una troballa. Hi ha una vista magnífica i una mirada cap al costat de Vilada, ens va permetre veure la magnífica fesomia dels Agullons de Sant Miquel i, al darrera, el Serrat del Migdia, que serà molt segurament objecte d’una excursió propera. Per cert l’església de Sant Miquel de Canals es presidida per una estampa de Sant Eudald. En direcció a la Portella es passa per la casa de Corrubies, que ens mostra aspectes del seu antic aspecte senyorial. Sant Pere de la Portella, amb la muntanya de La Quar al fons es en procés de restauració per la Generalitat de Catalunya. La casa de l’Abad ja no amenaça ruïna i el conjunt espera un tracte de futur.
La tornada, quasi tota per pista forestal fou molt ràpida, tot passant per la Creu de Mascaró, on vàrem veure una impressionant vista del conjunt de muntanyes de l’Alt Berguedà i de la vall de la Portella. I tot baixant vàrem beure aigua de la font de Bossoms i vàrem fotografiar-nos a la font dels Rucs. Una excursió que queda en la retina dels participants i que és una manca en la dels més tradicionals integrants de l’equip de “Caminant per Catalunya” que aquesta vegada han fet campana.