divendres, 16 d’agost del 2024

Pedralta i Puig de les Cols

Sortida al Massís de l'Ardenya amb la companyia de la Mª Clara el passat 18 de gener del 2024.


Ens situem al Baix Empordà entre les poblacions de Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d'Aro. Entrant a Sant Feliu pel nord trobem un trencant a la dreta amb indicacions de Pedralta. El punt de sortida el trobem en aquest paratge, Pedralta, on podem deixar els cotxes. Hi veiem una monumental pedra basculant, coneguda com a Pedra Cavallera o Pedralta que dona nom al indret. El seu pes és de més de mil tones i té sis metres de llarg per tres d'ample i altres tres d'alçada. Es troba enfilada en sobre altres roques sense cap mena de subjecció, tan sols s'aguanta amb l'equilibri que la natura li va donar. La gent més gran del poble records haver-la fet girar i bascular amb la mà. L'any 1996 una forta tempesta la va fer caure i gràcies a un grup d'amics, l'any 1999 es va aconseguir situar de nou amb dues grans grues però sense tenir mobilitat. 











A prop de la roca hi trobem l'ermita dedicada a Ntra. Senyora de l'Assumpció i un cop l'any es fa un romiatge molt participatiu per la gent de les contrades. Iniciem la ruta i una mica més amunt trobem un fantàstic mirador. Una balconada sobre el litoral, de Sant Feliu de Guíxols a Palamós, la Serra de les Gavarres i la vall del Riudaura, les planes gironines i selvatanes, els cingles de la Garrotxa i la Serralada Prelitoral fins al Montseny, i més enllà, el Pirineu. Ja veieu que només de sortida hi ha molts punts interessants. Però seguim caminant per una pista de suau pujada que cal anar fent fins a trobar a mà esquerra, un desviament cap al cim del Puig de les Cols. La pista forestal es converteix en un corriol empedrat, on fins i tot hi ha punts on cal ajudar-nos de les mans. De mica en mica grimpant i desgrimpant amb vistes als Carcaxells i el Montclar coronem aquest modest cim de només 418 metres d'alçada, però espectacular per les vistes que ofereix. 











Després d'esmorzar una mica continuem ara de baixada per l'altre banda del cim direcció el Menhir del Terme Gros i fins el coll de Sant Baldiri o agafem el camí de la dreta que ens portarà a passar per sota del poblat ibèric de la Plana Basarda. Quan ens trobem per sota dels seus cingles podem fer un parell de desviaments i anar a veure unes formacions rocoses, la Roca Sella d'una banda, i d'altra el Forat dels Bujonis o Pont de Roca de la Plana Basarda. Es tracta d'un anar i tornar del mateix camí i en algun punt ho hem trobat força brut i embardissat. El poblat ibèric de la Plana Basarda va ser habitat entre el 350 i 50 aC, situat al damunt d'una plana a 298 metres d'alçada, era un petit poblat que disposava d'un carrer central, una cisterna d'aigua, i una trentena de sitges subterrànies per guardar el gra. En una de les parts febles s'hi va construir una muralla. Seguim el nostre camí cap al Torrent de les Molieres, trenquem a la dreta i amb una mica de pujada arribem de nou a Pedralta on tenim els cotxes. 


Una sortida molt vistosa i entretinguda i una mica complicada si tenim en compte les grimpades i zones brutes de vegetació.