dissabte, 23 d’agost del 2008

Del Costabona al Canigó

Magnífica sortida la que hem fet al Canigó per enregistrar un nou programa de Caminant pel Ripollès. 40 kilòmetres repartits en dues etapes els dies 20 i 21 d'agost ens han acostat des del Costabona, al Ripollès, fins al Canigó, al Conflent. La primera jornada l'hem començat a la Collada Fonda (1.902m) i vorejant el Costabona hem pujat fins a Coll de Pal i el coll de la Portella de Rojà per seguir cap a la collada de Roques Blanques, collada Verda, collada del Vent fins al Pla Guillem. La boira ens ha fet la guitza força estona i ens ha privat les magnífiques vistes que es poden veure del Costabona i la seva fondalada amb el riu Tec i Prats de Molló. Hem contemplat però les pastures del prat Barrat on els mulats que podem veure a Espinavell per la tria, passen l'estiu vigilats per en Ciscu del Querol. El Pla Guillem l'hem travessat amb molta boira i al moment que ha sortit el sol hem aprofitat per dinar i descansar una estona. Finalment ens hem acostat fins al refugi de Marialles (1.718 m.) on hem tingut temps de reposar una bona estona. El sopar el serveixen a les 7 de la tarda i és normalet amb una sopa d'aquelles típiques de refugi. El que sobta és el pa, negre, que costa moltíssim de paír. Queda tot compensat amb la lectura d'un conte desprès de sopar això si, en Francès. Nosaltres tenim la sort de comptar amb la Pilar que ens el tradueix al català. En total haurem fet uns 20 kilòmetres en unes 6 horetes més les parades de gravació i per menjar i reposar. I a les 10 tothom a dormir.
El dijous 21 ha estat dur i llarg però ha valgut la pena. De bon matí ja es veia que seria un dia magnífic, sense cap núvol i amb un sol espatarrant. Desprès d'esmorzar hem començat a caminar seguint els GR 10 i 36 envoltats de fonts i rius i començant a pujar mica en mica ja que el desnivell fins a la pica és de poc més de 1.000 metres. Desprès de deixar el GR arribem al refugi d'Aragó, una petita cabana al costat d'una font. És un bon moment per reposar ja que portem unes dues hores de camí. A partir d'aquí el camí travessa prats i estanys fins arribar al peu del Canigó on comença una forta pujada fins arribar al cim (2.784 m) Els darrers metres es fan per la Xemeneia, un tram espectacular on s'ha de grimpar de valent i on la gent s'acumula tant per pujar com per baixar.
Amb 4 hores ens hem plantat a la pica, encara que els més forts ho han fet en 3 hores i poc més. Les vistes son explèndides amb una gran visibilitat. Nosaltres ho celebrem amb senyeres, una bona ampolla de vi, un bon esmorzar i amb cançons i tot.
Peró el més fort de la caminada encara ha de passar. Ens queden uns 1.700 metres de desivell fins al poble de Casteil (797 m). Cal tornar a passar per la Xemeneia i gran part del camí que hem fet fins arribar al trencant on recuperem el GR. Voregem la Jaça de Cadí per un camí que travessa un bosc de pins fins arribar al Coll de Segalès (2.040 m). Aquí desprès de dinar una mica, començem a baixar els 1.000 metres de desnivell que ens queden. Aquests es fan llargs i durs acumulant kilòmetres a les nostres cames però alhora gaudint de boscos i ombres fins arribar a Sant Martí del Canigó. Uns 30 minutets més i arribem a Casteil on ens espera la furgoneta de Tornasol Aventura per tornar cap a Ripoll.
20 kilòmetres amb uns forts desnivells fets amb unes 9 hores de camí. Hem sortit del refugi a les 7 del matí i arribem a Casteil a les 18.30 h. Ens queda la tornada a Ripoll amb la furgoneta de Tornasol Aventura que ja ens espera.
Una excursió fantàstica feta amb dos dies d'aquesta emblemàtica muntanya que sovint veiem desde molts dels cims de la nostra comarca. Els dos programes enregistrats per Televisió del Ripollès els podreu veure en la programació d'aquesta tardor. No us ho perdeu !!