diumenge, 14 de febrer del 2010

Queralt

Aquest dissabte 13 de febrer hem fet una de les sortides obligades per qualsevol excursionista, el Santuari de Queralt a Berga. Situat a 1.200 m. és anomenat com el " balcó de Catalunya " degut a la seva peculiar ubicació. I ho hem fet per una ruta que ens permet pujar per Sant Pere de Madrona i així baixar per la drecera de Queralt no repetint camí.
Nosaltres hem fet la sortida des de les cases de Fumanya, a peu de la carretera que també ens portaria a Queralt o a Rasos de Peguera. Us recomanem, però, si teniu temps començar des de la plaça Sant Francesc de Berga i així fer una mica de turisme per aquest poble de 16.000 habitants. El camí de seguida puja i seguint cap a la dreta, amb 30 minuts arribem a Sant Pere de Madrona, església romànica i que fou parroquial fins al segle XIX. Peculiar per la situació en un turó i la llàstima és que està vallada i tancada amb clau.
A partir d'aqui hem de fer un puja i baixa per un camí que es fa lloc entre les roques d'aquest massís i que amb 20 minuts ens acosta primer al pàrquing i pujant 160 esgraons als peus del Santuari. Un cop aquí és visita obligada veure la imatge de la Mare de Déu de Queralt i gaudir de les vistes que ofereix aquest indret.
Nosaltres també hem fet una ruta d'uns 30 minuts que volta el cim de Castell de Berguedà i que passa per la cova de la troballa on segons diu la llegenda fou trobada la imatge de la Mare de Déu.
Seguim per el mirador d'en Garreta, la cova de Sant Ignasi, la Capella de Sant Joan, la Font del Bou i de seguida tornem a ser a Queralt on hem esmorzat.
I la baixada cap a Berga l'hem fet com deiem, per el camí de Queralt que baixa en picat uns 400 metres entre camis i escales i amb la companyia de 3 capelles on podem reposar. La capella de Nostra Senyora dels Dolors, la de Sant Jaume i la de Sant Jacint, totes tres del segle XVII.
I així arribem al cotxe amb nomès 6 kilòmetres de recorregut que es poden fer amb poc més de dues hores però que val la pena posar-hi almenys un parell més per visitar el Santuari i gaudir de les vistes. Nosaltres avui no hem tingut gaire sort amb el temps, ja que les vistes no eren apreciables, només hem vist la ciutat de Berga. Per fer el programa per la tele algun invent haurem de fer. Tambe hem gaudit de les explicacions de Mn Ramon Barniol i no tant de la "bronca" d'un avi ja que sembla que hem deixat el cotxe en un lloc que feia nosa.
En tot cas ens veiem en el pròxim Caminant per Catalunya que sembla que serà cap a Vallfogona.