dimecres, 19 de febrer del 2014

Borredà - La Quart - Sant Pere de la Portella - Salga Aguda

Aquest dissabte, 15 de febrer, hem anat a gravar un programa per la serra del Picancell. El recorregut ha estat Borredà-La Quar-Sant Pere de la Portella-Salga Aguda-pont d’en Climent.
El dia ha estat magnífic, ni molt fred, tampoc amb massa calor, un cert vent i una visió molt neta del territori.
El primer que hem fet es deixar un cotxe al costat del pont d’en Climent, al costat de Vilada.
Avui érem pocs però escollits caminants: l’Andreu amb la càmara, en Joan, en Jordi i dues senyores (la Pilar i l’ondina ultra nadadora Raquel).
Hem començat creuant el Merdançol pel pont d’en Joan, al costat del molí del mateix nom. I tot seguint les marques del GR4 (De Puigcerdà a Montserrat), hem anat fent el camí de romiatge de Borredà al santuari de la Quart.

Al costat del collet de l’Estisora hem trobar una estelada. El camí del Graus, que passa sota les parets del cingle del Duc, es molt espectacular. Tot passant pel pla de la Quar es hem pujat fins el santuari, on hem fet un mos.











Hem trobat un camí molt interessant que es permet sortejar la carretera asfaltada que uneix la Quar amb Sant Pere de la Portella. Passa pel coll del Gavatx i el bac del Monjos.

A Sant Pere de la Portella hem fet la foto de grup. L’estat de conservació de l’antic monestir benedictí, propietat de la Generalitat de Catalunya, mereixeria algun treball complementari.



Allà hem trobat un grup nombrós d’excursionistes de Vilassar de Mar.
Per pujar el Salga Aguda (1.168 m alt), el cim més alt del Picancell, hem escollit el camí del collet de la Pinassa. Salga Aguda sempre suposa un esforç extraordinari, però avui la vista des del cim, a 360 graus, era un premi de nivell.
La baixada pel coll del Tell, ha estat ràpid, encara que els arbres caiguts, han convertit alguns trams en una pista americana.

Per cert que tot baixant hem batejat carinyosament a l’ultra nadadora Raquel com la “Truita del Freser”. I hem recordat que Josep Pla deia que les truites tenien que tenir les tres efes: Del Freser, fresques i fregides.


El pas per l’ombrívola torrentera del coll de Tell sempre és un gaudi pels ulls, amb la seva humitat. El pas del Portell de l’Ovellar ens ha posat prop del pont d’en Climent, on hem acabat la nostra excursió, que ha tingut uns 16 quilòmetres de recorregut, però amb una ascenció total de quasi 940 metres, una registre molt significatiu del trencames que és aquesta excursió que hem fet.