Hem tornat a la pista forestal fins a prendre el desviament que ens porta fins a l'església de Sant Andreu del segle XI des d'on tenim una bonica panoràmica de la vall.
Tornant a la pista que ara seguirem en direcció al Castell de la Popa on hem fet un bon esmorzar. És un monument històric documentat l'any 1014. El conjunt del castell està format per les muralles, avui fragmentades, les restes de l'edifici principal i la capella de Sant Martí de la Roca. Malauradament en queden algunes parets i parts d'algun dels edificis. El nom de Castell de la Popa és degut a la forma del penyal que li va de base, el qual li confereix un aspecte espectacular.
Un cop vist el lloc i recuperades les forces hem anat cap al bosc de la Sauva Negra passant pel pla de la Bruga. Un cop arribem al coll de la Sauva Negra, cruïlla important de camins accedim al bosc travessant una porta de ferro, i començem el descens creuant aquesta bonica fageda fins a tocar pràcticament el torrent de Sauva Negra al fons de la vall, abans es passa per la font de la Sauva Negra d'aigua ferrosa.
Seguint aquest torrent i vorejant el "Serrat del Colom" el qual s'ha de remuntar per arribar fins a la "Casanova del Castell" una antiga masia avui en ruïnes. Des de dalt del serrat gaudim d'una bonica vista de tota aquesta preciosa vall amb el Castell de la Popa en primer pla. Tot seguit hem començat a baixar fins a arribar de nou a la vall, passant per davant de la Torrassa del Moro. Hem creuat el torrent de Castellcir que una mica més avall s'uneix amb el torrent de la Casanova i el de Centelles formant el riu Tenes i ja ens resta sol desfer el camí fins a tornar al poble de Castellcir on hem iniciat l'excursió d'avui. Una sortida apta per a tots amb un recorregut sense dificultat que ens proposa un passeig per una magnífica zona no massa freqüentada.
Texte: Josep Maria Baró - Fotos: Pere Chueca i Julio Santiago