dimecres, 11 de juny del 2014

Sant Sebastià

El passat dimarts 3 de juny vàrem fer una nova sortida per la comarca d'Osona. Ja veieu que aquests dies hi ha moltes sortides. L'Andreu s'ha posat les piles. Llàstima que els que treballem no hi podem anar. En fi, en aquest cas l'objectiu era l'ermita de Sant Sebastià, al terme municipal de Vic. 
Està situada sobre un turó a 770 metres d'altitud d'on podem gaudir d'una vista privilegiada de la plana de Vic. Es va construir al segle XVI amb motiu d'una pesta. Té una única nau, sense absis ni cor, i una façana amb un portal amb dovelles. El campanar és de planta quadrada amb quatre finestrals d'arc de mig punt.
Per arribar-hi hem fet una ruta circular amb sortida i arribada a Sentfores, conegut popularment com la Guixa. Aquí també hi ha una església dedicada a Sant Martí que fou abandonada al segle XVIII i es va erigir una altra al raval de la Guixa. Tamé hi ha les restes del castell de Sentfores.
També hem passat per la creu de la Miranda, on també hi ha una bona vista, i algunes cases interessants.




diumenge, 8 de juny del 2014

Santa Magdalena de Cambrils

Nova ruta entre setmana, en aquest cas el passat dilluns 2 de juny a la comarca del Ripollès. Hem gaudit dels entorns de Vallfogona de Ripollès, amb una sortida a Santa Magdalena de Cambrils a 1.547 m.
De fet hem enllaçat algunes de les moltes sortides que es poden fer en aquest indret, que han estat editades i senyalitzades per l'ajuntament "Caminant per Vallfogona de Ripollès" i de fet, els seus autors Miquel Saña i M. Carme Freixa ens hi han acompanyat.
La sortida l'hem fet des del mateix poble sortint per la zona esportiva i travessant el riu. Comencem a enfilar passant per la casa de Ciutadia enfilant feixes amunt. Arribem al Torrent de la Bauma i passem per la barraca de pedra seca d'en Monic que està en perfecte estat. Passem per la font dels Burros i el càmping la Bauma i més amunt la casa de Puigvassall.
Al cap d'una estona ja arribem a l'ermita de Santa Magdalena de Cambrils que probablement fou edificada al segle XIII. L'edifici està compost d'una petita nau rectangular, amb volta de canó. Constava també d'un atri a la part davantera de l'ermita que l'any 2001 va caure.

Tot i que s'ha dit que era romànica, sembla que ni el seu aparell ni les seves característiques es corresponen gaire a un edifici d'aquest estil.









Ara la ruta segueix cap al coll de Canes. Passem per el collet del Bosc i baixem cap al Plafalgars, on hi ha una llegenda i que dòna nom al gegant de la població ripollesa, en Plafalgars.
I un cop al coll de Canes seguim baixant per l'antic Camí Ral que ens tornarà a Vallfogona de Ripollès, passant per collets i masies que ens deixen unes imatges molt peculiars.
En total hem fet uns 15 kilòmetres enllaçant 3 magnífiques rutes.